Gids voor speeltoestellen voor de tuin
Inhoudstafel
- Het belangrijkste is om buiten te spelen!
- Het speelhuisje voor buiten
- Het speelhuisje op palen
- De speeltoren
- Koop speeltoestellen voor de tuin die bij de leeftijd passen
- Accessoires
- Weerbestendig hout
- De juiste locatie
- De juiste verankering
- De juiste bescherming tegen vallen
- Veiligheidsinstructies
- Conclusie
1. Het belangrijkste is om buiten te spelen!
Tegenwoordig is vrije ruimte voor creativiteit en zelfstandig spel enorm belangrijk voor kinderen. En waar vind je de meeste vrije ruimte? Juist, buiten! Kinderen groeien steeds meer op in een zittende omgeving, wat een negatieve invloed kan hebben op de lichamelijke en sociale ontwikkeling. Daarentegen heeft spelen in de open lucht veel positieve effecten. Kinderen kunnen hun grote bewegingsdrang, die het grootst is tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar, uitleven. Daarnaast bevordert zelfstandig spel de karakterontwikkeling – samen met andere kinderen sociale vaardigheden. Voor elke leeftijdsgroep is er een geschikt speeltoestel voor de tuin.
2. Het speelhuisje voor buiten
Een eigen rijk voor kinderen, dat biedt een speelhuisje voor buiten. Een indianentent, winkel met verkoopvenster of miniatuurhuis met brievenbus, bloembakken en veranda: Kinderen kunnen hun eigen verhalen creëren voor elk speelhuisje voor buiten, wat enorm bevorderlijk is voor creativiteit en zelfstandigheid. Speelhuisjes zijn verkrijgbaar in vele geweldige designs – en met verschillende kindermeubels en speelgoed heb je creatieve extra opties.
Buiten speelhuisjes moeten op een geschikte vlakke ondergrond worden geplaatst, nooit direct op het gazon. Een permanent vochtige ondergrond moet worden vermeden.
Opmerking: Speelhuisjes voor buiten zijn vaak uitgerust met dakplaten, maar zijn ook beschikbaar zonder dakbedekking. In die gevallen zijn dakshingles of zelfklevende dakmembranen als optionele accessoires verkrijgbaar. Je vindt de vereiste hoeveelheid in de productdetails. Een zorgvuldig afgedicht dak draagt bij aan de duurzaamheid van je speeltoestel voor de tuin.
3. Het speelhuisje op palen
Als een speelhuisje bijvoorbeeld op 1,5 meter hoge palen staat, heeft dit als voordeel dat er een glijbaan, een klimhelling of een schommel aan kan worden bevestigd. Misschien zal de verhoogde positie je zelfs een beetje een boomhuisgevoel geven. In speelhuisjes op palen is een stabiele ankerplaats essentieel.
4. De speeltoren
In de speeltoren is een verhoogd speelplatform toegankelijk via klimhellingen of ladders. Zelfs het basismodel helpt kinderen om basisbewegingspatronen te ontwikkelen, omdat er veel beweging op het programma staat. Voor torens zijn er veel combinaties van de verschillende speelelementen zoals zandbak, glijbaan, schommel of klimhelling.
5. Koop speeltoestellen voor de tuin die bij de leeftijd passen
Bij het nemen van een aankoopbeslissing voor een speeltoestel voor de tuin, moet je dringend rekening houden met de afmetingen, de aanbevolen leeftijd en het toelaatbare totale gewicht in de betreffende productbeschrijving. In het geval van speelhuisjes bijvoorbeeld, zijn de hoogte van de deur, de plafondhoogte en de grootte van het interieur belangrijke richtwaarden. Bij speeltorens en speelhuisjes op palen speelt de platformhoogte een beslissende rol. Kleinere modellen geschikt voor kleine kinderen hebben een platformhoogte van ongeveer 1,2 meter. Hierin kunnen ook zonder permanent toezicht kleine kinderen spelen. Voor grotere kinderen is de hoogte van het platform optimaal vanaf 1,50 meter, wat zorgt voor meer opwinding en plezier tijdens het spelen. Bedenk dat kinderen snel groot worden, je zult dan ook willen investeren in een speeltoestel voor de tuin waar je kind zo lang mogelijk van kan genieten.
6. Accessoires
De volgende speeltoestellen voor de tuin zijn individueel verkrijgbaar als accessoires of in een set met speelhuisjes op palen en speeltorens:
De Zandbak
Zandbakken zijn erg in trek bij jongere kinderen en bieden een veilige plek om aan te raken, te scheppen en te vormen. Zand voor zandbakken moet gereinigd en gezeefd zijn, omdat onzuiverheden of kiemen in het zand een gezondheidsrisico vormen. Fijn zand kan beter gevormd worden. Het is het beste om verpakt speel- of boetseerzand uit de bouwmarkt te gebruiken.
Een dak of luifel boven de zandbak beschermt zowel tegen regen als tegen de felle zon. De houten constructie moet regelmatig worden gecontroleerd op beschadiging en rotting, en de zandbak moet altijd 's nachts en bij slecht weer worden afgedekt.
De glijban
Glijden helpt kinderen hun hoogtevrees te overwinnen, en ze trainen ook lichaamsbeheersing en balans. Kinderen van 3 jaar en ouder kunnen alleen glijden, maar glijden onder toezicht is ook een zeer speciale ervaring voor jongere kinderen. Valbeschermingsmatten of andere valbescherming aan het einde van de glijbaan worden aanbevolen.
De schommel
Tijdens het slingeren leren kinderen over de effecten van middelpuntvliedende krachten. Schommelen is eenvoudig spannend, en het is niet voor niets dat het nog steeds erg populair is bij kinderen tot aan de adolescentie en ook bij sommige volwassenen. Schommelstellages moeten op een bijzonder stabiele manier worden verankerd en moeten een permanent belastbare basis hebben.
Klim- en torenelementen
Sommige kinderen hebben extra fysieke uitdagingen nodig. Ze kunnen hun fysieke kracht op de proef stellen op hellingen, netten, klimtouwen, klimwanden en touwladders. Om veiligheidsredenen moeten al deze elementen ook een ondergrond hebben die geschikt is als bescherming tegen vallen.
7. Weerbestendig hout
Een speeltoestel voor de tuin bestaat vaak uit geïmpregneerd lokaal en niet-inheems naaldhout zoals sparren, dennen en hemlocksparren. De impregnatie onder druk wordt gebruikt om de duurzaamheid van het naaldhout te verhogen en de natuurlijke gevoeligheid van het hout voor houtontbindende micro-organismen, schimmels en insecten te minimaliseren. Andere soorten hout die worden gebruikt in speeltoestellen voor kinderen zijn lariks en ceder.
Er is geen aanvullende behandeling nodig voor speeltoestellen gemaakt van onder druk geïmpregneerd hout. Sommige tuin speeltoestellen voor kinderen worden echter onbehandeld meegeleverd en moeten, bij voorkeur vóór montage, worden voorzien van een houtbeschermingsmiddel dat veilig is voor kinderen.
Professionele info: Thermisch gemodificeerd of onder druk behandeld hout kunnen ook worden behandeld met beits, vernis of olie in de gewenste kleur. Dit maakt het hout nog duurzamer en beschermt het tegen zonlicht, vocht en ongedierte.
8. De juiste locatie
Let bij het selecteren van de locatie op de voorgeschreven veiligheidsafstand tussen het speeltoestel en alle aangrenzende objecten in de tuin. Je moet uitgaan van de afmetingen van het speeltoestel (inclusief accessoires en montage) en hebt rondom minimaal 1,5 tot 2 meter extra ruimte nodig.
De aard van de ondergrond speelt ook een rol, bijvoorbeeld voor verankering en voor bescherming tegen vallen. Er zijn echter mogelijkheden om een ongeschikte ondergrond aan te passen.
9. De juiste verankering
Om veiligheidsredenen hebben speeltoestellen voor kinderen zoals schommels, torens of speelhuisjes op palen een stabiele verankering nodig, dat staat buiten kijf. Er zijn verschillende verankeringssystemen. Deze zijn apart verkrijgbaar in onze shop.
Als de ondergrond te zacht is om een verankering vast te maken, heb je nog steeds de mogelijkheid om een betonfundering te gieten. Als je geen volledige betonfunderingsplaat wilt gieten, kan het verankeren van systemen met een puntfundering worden gecombineerd.
10. De juiste bescherming tegen vallen
Gras is niet ideaal als ondergrond voor speeltoestellen, omdat graszoden tijdens het spelen snel slijten. Valbeschermingsmatten voor speeltoestellen tot 1,50 meter hoog zijn populair. Zand is een goede valbescherming vanwege zijn veerkracht, maar er zijn verschillen in de verschillende soorten zand waarmee je rekening moet houden. Hetzelfde geldt voor schorsmulch en houtsnippers. Deze natuurlijke materialen vormen ook een goede ondergrond voor speeltoestellen voor kinderen, maar moeten regelmatig worden vervangen.
11. Veiligheidsinstructies
Om veiligheidsredenen moet het onderhoud van speeltoestellen voor kinderen hoge prioriteit krijgen. Wij bevelen een wekelijkse visuele inspectie en een maandelijkse bedrijfsinspectie aan (hier moet worden gelet op houtsplinters en roestige of uitstekende schroeven) – bovendien moet de houtbescherming eenmaal per jaar worden vernieuwd.
12. Conclusie
Hier volgt nog een overzicht van de criteria die een rol spelen bij de aankoop van een tuin speeltoestel:
- Het speeltoestel en de accessoires moeten geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Vraag je af wat de leeftijdsgebonden en interessegerelateerde eisen zijn voor speeltoestellen in de tuin.
- Heb je genoeg ruimte om kinderspeeltoestellen te plaatsen? Let hierbij altijd op de veiligheidsafstanden.
- Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden die tijd vergen. Voor de bereiding van de ondergrond, de verankering, de voorbehandeling van het hout en de montage geldt steeds het volgende: Hoe zorgvuldiger je te werk gaat, hoe stabieler en duurzamer je speeltoestel voor de tuin uiteindelijk kis.
Venster sluiten
Gids voor speeltoestellen voor de tuin
Inhoudstafel
- Het belangrijkste is om buiten te spelen!
- Het speelhuisje voor buiten
- Het speelhuisje op palen
- De speeltoren
- Koop speeltoestellen voor de tuin die bij de leeftijd passen
- Accessoires
- Weerbestendig hout
- De juiste locatie
- De juiste verankering
- De juiste bescherming tegen vallen
- Veiligheidsinstructies
- Conclusie
1. Het belangrijkste is om buiten te spelen!
Tegenwoordig is vrije ruimte voor creativiteit en zelfstandig spel enorm belangrijk voor kinderen. En waar vind je de meeste vrije ruimte? Juist, buiten! Kinderen groeien steeds meer op in een zittende omgeving, wat een negatieve invloed kan hebben op de lichamelijke en sociale ontwikkeling. Daarentegen heeft spelen in de open lucht veel positieve effecten. Kinderen kunnen hun grote bewegingsdrang, die het grootst is tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar, uitleven. Daarnaast bevordert zelfstandig spel de karakterontwikkeling – samen met andere kinderen sociale vaardigheden. Voor elke leeftijdsgroep is er een geschikt speeltoestel voor de tuin.
2. Het speelhuisje voor buiten
Een eigen rijk voor kinderen, dat biedt een speelhuisje voor buiten. Een indianentent, winkel met verkoopvenster of miniatuurhuis met brievenbus, bloembakken en veranda: Kinderen kunnen hun eigen verhalen creëren voor elk speelhuisje voor buiten, wat enorm bevorderlijk is voor creativiteit en zelfstandigheid. Speelhuisjes zijn verkrijgbaar in vele geweldige designs – en met verschillende kindermeubels en speelgoed heb je creatieve extra opties.
Buiten speelhuisjes moeten op een geschikte vlakke ondergrond worden geplaatst, nooit direct op het gazon. Een permanent vochtige ondergrond moet worden vermeden.
Opmerking: Speelhuisjes voor buiten zijn vaak uitgerust met dakplaten, maar zijn ook beschikbaar zonder dakbedekking. In die gevallen zijn dakshingles of zelfklevende dakmembranen als optionele accessoires verkrijgbaar. Je vindt de vereiste hoeveelheid in de productdetails. Een zorgvuldig afgedicht dak draagt bij aan de duurzaamheid van je speeltoestel voor de tuin.
3. Het speelhuisje op palen
Als een speelhuisje bijvoorbeeld op 1,5 meter hoge palen staat, heeft dit als voordeel dat er een glijbaan, een klimhelling of een schommel aan kan worden bevestigd. Misschien zal de verhoogde positie je zelfs een beetje een boomhuisgevoel geven. In speelhuisjes op palen is een stabiele ankerplaats essentieel.
4. De speeltoren
In de speeltoren is een verhoogd speelplatform toegankelijk via klimhellingen of ladders. Zelfs het basismodel helpt kinderen om basisbewegingspatronen te ontwikkelen, omdat er veel beweging op het programma staat. Voor torens zijn er veel combinaties van de verschillende speelelementen zoals zandbak, glijbaan, schommel of klimhelling.
5. Koop speeltoestellen voor de tuin die bij de leeftijd passen
Bij het nemen van een aankoopbeslissing voor een speeltoestel voor de tuin, moet je dringend rekening houden met de afmetingen, de aanbevolen leeftijd en het toelaatbare totale gewicht in de betreffende productbeschrijving. In het geval van speelhuisjes bijvoorbeeld, zijn de hoogte van de deur, de plafondhoogte en de grootte van het interieur belangrijke richtwaarden. Bij speeltorens en speelhuisjes op palen speelt de platformhoogte een beslissende rol. Kleinere modellen geschikt voor kleine kinderen hebben een platformhoogte van ongeveer 1,2 meter. Hierin kunnen ook zonder permanent toezicht kleine kinderen spelen. Voor grotere kinderen is de hoogte van het platform optimaal vanaf 1,50 meter, wat zorgt voor meer opwinding en plezier tijdens het spelen. Bedenk dat kinderen snel groot worden, je zult dan ook willen investeren in een speeltoestel voor de tuin waar je kind zo lang mogelijk van kan genieten.
6. Accessoires
De volgende speeltoestellen voor de tuin zijn individueel verkrijgbaar als accessoires of in een set met speelhuisjes op palen en speeltorens:
De Zandbak
Zandbakken zijn erg in trek bij jongere kinderen en bieden een veilige plek om aan te raken, te scheppen en te vormen. Zand voor zandbakken moet gereinigd en gezeefd zijn, omdat onzuiverheden of kiemen in het zand een gezondheidsrisico vormen. Fijn zand kan beter gevormd worden. Het is het beste om verpakt speel- of boetseerzand uit de bouwmarkt te gebruiken.
Een dak of luifel boven de zandbak beschermt zowel tegen regen als tegen de felle zon. De houten constructie moet regelmatig worden gecontroleerd op beschadiging en rotting, en de zandbak moet altijd 's nachts en bij slecht weer worden afgedekt.
De glijban
Glijden helpt kinderen hun hoogtevrees te overwinnen, en ze trainen ook lichaamsbeheersing en balans. Kinderen van 3 jaar en ouder kunnen alleen glijden, maar glijden onder toezicht is ook een zeer speciale ervaring voor jongere kinderen. Valbeschermingsmatten of andere valbescherming aan het einde van de glijbaan worden aanbevolen.
De schommel
Tijdens het slingeren leren kinderen over de effecten van middelpuntvliedende krachten. Schommelen is eenvoudig spannend, en het is niet voor niets dat het nog steeds erg populair is bij kinderen tot aan de adolescentie en ook bij sommige volwassenen. Schommelstellages moeten op een bijzonder stabiele manier worden verankerd en moeten een permanent belastbare basis hebben.
Klim- en torenelementen
Sommige kinderen hebben extra fysieke uitdagingen nodig. Ze kunnen hun fysieke kracht op de proef stellen op hellingen, netten, klimtouwen, klimwanden en touwladders. Om veiligheidsredenen moeten al deze elementen ook een ondergrond hebben die geschikt is als bescherming tegen vallen.
7. Weerbestendig hout
Een speeltoestel voor de tuin bestaat vaak uit geïmpregneerd lokaal en niet-inheems naaldhout zoals sparren, dennen en hemlocksparren. De impregnatie onder druk wordt gebruikt om de duurzaamheid van het naaldhout te verhogen en de natuurlijke gevoeligheid van het hout voor houtontbindende micro-organismen, schimmels en insecten te minimaliseren. Andere soorten hout die worden gebruikt in speeltoestellen voor kinderen zijn lariks en ceder.
Er is geen aanvullende behandeling nodig voor speeltoestellen gemaakt van onder druk geïmpregneerd hout. Sommige tuin speeltoestellen voor kinderen worden echter onbehandeld meegeleverd en moeten, bij voorkeur vóór montage, worden voorzien van een houtbeschermingsmiddel dat veilig is voor kinderen.
Professionele info: Thermisch gemodificeerd of onder druk behandeld hout kunnen ook worden behandeld met beits, vernis of olie in de gewenste kleur. Dit maakt het hout nog duurzamer en beschermt het tegen zonlicht, vocht en ongedierte.
8. De juiste locatie
Let bij het selecteren van de locatie op de voorgeschreven veiligheidsafstand tussen het speeltoestel en alle aangrenzende objecten in de tuin. Je moet uitgaan van de afmetingen van het speeltoestel (inclusief accessoires en montage) en hebt rondom minimaal 1,5 tot 2 meter extra ruimte nodig.
De aard van de ondergrond speelt ook een rol, bijvoorbeeld voor verankering en voor bescherming tegen vallen. Er zijn echter mogelijkheden om een ongeschikte ondergrond aan te passen.
9. De juiste verankering
Om veiligheidsredenen hebben speeltoestellen voor kinderen zoals schommels, torens of speelhuisjes op palen een stabiele verankering nodig, dat staat buiten kijf. Er zijn verschillende verankeringssystemen. Deze zijn apart verkrijgbaar in onze shop.
Als de ondergrond te zacht is om een verankering vast te maken, heb je nog steeds de mogelijkheid om een betonfundering te gieten. Als je geen volledige betonfunderingsplaat wilt gieten, kan het verankeren van systemen met een puntfundering worden gecombineerd.
10. De juiste bescherming tegen vallen
Gras is niet ideaal als ondergrond voor speeltoestellen, omdat graszoden tijdens het spelen snel slijten. Valbeschermingsmatten voor speeltoestellen tot 1,50 meter hoog zijn populair. Zand is een goede valbescherming vanwege zijn veerkracht, maar er zijn verschillen in de verschillende soorten zand waarmee je rekening moet houden. Hetzelfde geldt voor schorsmulch en houtsnippers. Deze natuurlijke materialen vormen ook een goede ondergrond voor speeltoestellen voor kinderen, maar moeten regelmatig worden vervangen.
11. Veiligheidsinstructies
Om veiligheidsredenen moet het onderhoud van speeltoestellen voor kinderen hoge prioriteit krijgen. Wij bevelen een wekelijkse visuele inspectie en een maandelijkse bedrijfsinspectie aan (hier moet worden gelet op houtsplinters en roestige of uitstekende schroeven) – bovendien moet de houtbescherming eenmaal per jaar worden vernieuwd.
12. Conclusie
Hier volgt nog een overzicht van de criteria die een rol spelen bij de aankoop van een tuin speeltoestel:
- Het speeltoestel en de accessoires moeten geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Vraag je af wat de leeftijdsgebonden en interessegerelateerde eisen zijn voor speeltoestellen in de tuin.
- Heb je genoeg ruimte om kinderspeeltoestellen te plaatsen? Let hierbij altijd op de veiligheidsafstanden.
- Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden die tijd vergen. Voor de bereiding van de ondergrond, de verankering, de voorbehandeling van het hout en de montage geldt steeds het volgende: Hoe zorgvuldiger je te werk gaat, hoe stabieler en duurzamer je speeltoestel voor de tuin uiteindelijk kis.