Gids voor buitensauna's
Inhoudstafel:
- Buitensauna – wellness gegarandeerd
- De juiste constructie van je buitensauna
- Onze varianten van ingangen
- Oppervlakbehandeling
- Verschillende soorten kachels voor je buitensauna
- Ligbanken naar wens
- Onze deurvarianten
- Mogelijke bedieningstypes
- Ramen en voorkamer – met of zonder?
- De juiste dakvorm
- De juiste accessoires voor je buitensauna
- Onze fabrikanten van buitensauna's
- Vragen en antwoorden over buitensauna's
1. Buitensauna – wellness gegarandeerd
Ontdek een nieuwe wellness-ervaring: Het eigen saunahuis in je tuin! Het kopen van een buitensauna betekent welzijn en ontspanning bij jou thuis. Jij bepaalt wanneer je je sauna wilt gebruiken en geniet van de afkoeling in je eigen buitenruimte na elke saunasessie. In de avond, na een saunabezoek kun je in de buitenlucht genieten van de kracht van de stilte en het zicht op de sterren. Een sauna in de tuin nodigt uit om te ontspannen in een besloten sfeer – alleen, met z'n tweeën of samen met familie en vrienden.
De juiste sauna voor je buitenruimte
Ben je op zoek naar de juiste sauna voor je buitenruimte? In ons brede assortiment vind je verschillende modellen gemaakt van hoogwaardig hout, bijvoorbeeld van fabrikanten van Karibu, Weka of Woodtex:
Buitensauna/saunahuis
- in verschillende maten
- met dakvormen zoals platte daken, zadeldaken of lessenaarsbladen
- zonder/met voorkamer
en Barrelsauna's
- in verschillende maten
- in ronde en ovale vorm of met tondak
- zonder/met voorkamer
Of het nu gaat om een wellnesssauna voor 1 tot 2 personen of een grote saunaoase voor maximaal 4 personen, met of zonder overkapping, raam of sauna kachel – bij ons kies je de juiste buitensauna en koopt deze voor een redelijke prijs.
2. De juiste constructie van je buitensauna
De juiste constructie van je tuinsauna vornt de basis voor je oase van welzijn. We maken bij saunahuizen onderscheid tussen massief houten constructies, steek-/schroefsystemen en systeembouw. Hieronder leer je meer over de voordelen van de afzonderlijke bouwmethoden:
Massief houten buitensauna
Hout is een natuurlijke en hoogwaardige grondstof die je tuinsauna een natuurlijke sfeer geeft en dient als natuurlijke isolatie. Bij een buitensauna van massief hout bestaan de afzonderlijke elementen uit massief houten planken, die meestal van vurenhout zijn gemaakt en vanwege hun hoge warmteopslagcapaciteit ideaal hout zijn voor de constructie van een sauna. De spar heeft ook een zeer laag risico op versplintering. De balken die in een massieve constructie worden gebruikt, zijn door hun aard minder gevoelig voor vocht. Hierdoor kan er minder condensatie ontstaan en is het risico van schimmelvorming aanzienlijk verminderd..
Onze massief houten sauna's overtuigen ook met een massieve houten vloer. Een houten vloer zorgt voor een warme, aangename sfeer en heeft de mogelijkheid om warmte goed op te slaan. Hoewel hout warmte uitstekend kan absorberen, is de thermische geleidbaarheid zeer laag. Er gaat dus geen graad van de saunatemperatuur verloren aan de omgeving. Dit heeft ook nog een ander positief effect: er is geen gevaar dat je je voeten verbrandt. Zelfs met een sauna die bij zeer hoge temperaturen wordt gebruikt, blijft het gevaar laag.
Een ander voordeel van de massief houten sauna is de duurzaamheid. Hout is een duurzame grondstof die ook nog eens zeer slijtvast is. De lange levensduur en slijtvastheid van het materiaal spelen een grote rol als je een sauna voor buitengebruik wilt aanschaffen.
Steek-/schroefsysteem
Ook het steek-/schroefsysteem is gemaakt van massief hout. Een speciaal steek-/schroefsysteem verbindt de massief houten balken van je buitensauna. Hierdoor ontstaat de gewenste maatvastheid. Ook de wandopbouw van je buitensauna is probleemloos mogelijk.
De houten balken dienen tevens als isolatie. Als saunahout wordt meestal ook spar gebruikt in het steek-/schroefsysteem, dat grotendeels vrij is van hars en noestgaten en een aangenaam haptisch gevoel garandeert.
Systeembouw
De systeemsauna bestaat uit veel losse elementen. Elk element is een los geprefabriceerd deel dat uiteindelijk resulteert in je droomsauna. Je kunt de systeemsauna zelf monteren of de montage overlaten aan een vakman.
Een van de grote voordelen van het systeemontwerp is de prijs-kwaliteitsverhouding. Een buitensauna met dit ontwerp is al voordelig beschikbaar en kan snel en gemakkelijk worden gebouwd. Niets staat jouw privé tuin-wellnessruimte in de weg.
3. Onze varianten van ingangen
Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en welke buitensauna je wilt kopen, kun je kiezen tussen een voor- of hoekingang voor je tuinsauna. Hieronder lees je meer over de individuele voordelen:
Hoekingang
De hoekingang van het saunahuis is bijzonder geschikt als je weinig ruimte in de tuin en een kleine buitensauna hebt. Hier wordt elke beschikbare vierkante meter verstandig gebruikt en kun je je sauna ook plaatsen op nog kleinere buitenoppervlaken. Hierdoor kan de sauna in bijna elke tuin worden geïntegreerd, omdat hij zeer ruimtebesparend en overtuigend compact is.
Vooringang
De vooringang is de conventionele constructie van een sauna. De ingang is visueel zeer aantrekkelijk en geeft je sauna een klassieke flair. De vooringang maakt het mogelijk om een luxe spagevoel te creëren, vooral met een ruime sauna.
4. Oppervlakbehandeling
Behandeling van de houten oppervlakken in het interieur van je sauna is een belangrijk punt dat bijdraagt aan je welzijn. Je huid staat immers in direct contact met het oppervlak. Hieronder vind je meer informatie over de individuele behandelingsopties.
Gelakt
De wandopbouw van je tuinsauna kan met een speciale coating worden beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals weer en wind. Je hebt dus de keuze of je je sauna liever in natuurlijke kleuren wilt uitvoeren, of dat je juist een kleuraccent aan je tuin wilt toevoegen. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.
Gebeitst
Een beits laat geen zichtbare laag achter op de houten oppervlakken van de sauna. Niettemin vormt zich met een beits een beschermende barrière tegen vocht in het hout. Dit heeft ook invloed op het binnenklimaat. In tegenstelling tot een coating blijft het hout waterdampdoorlatend na een beitsbehandeling.
Onbehandeld
De oppervlakken zoals de banken, maar ook andere oppervlakken in je sauna, kunnen onbehandeld blijven. Ze worden dan zeer fijn geschuurd en blijven verder in hun natuurlijke staat. Zo krijgt je buitenauna een Finse sfeer en ontstaat er een Scandinavisch gevoel. Wanneer je een sauna wilt aanschaffen, overweeg dan de sfeer die je wilt creëren in je saunahuis.
5. Verschillende soorten kachels voor je buitensauna
Om een sauna te verwarmen, heb je de juiste kachel nodig. Welke kachel is geschikt voor jouw behoeften? Hieronder lees je meer over de verschillende sauna kachels:
Bio-combi-kachel
Bij het kiezen van de juiste kachel is niet alleen het kW-vermogen van belang, maar ook je persoonlijke voorkeuren. Welke sauna-ervaring zoek je? Afhankelijk van het type sauna dat je verkiest, moet je keuze voor een sauna kachel geschikt zijn. Met een combi-saunakachel kun je je sauna naast de klassieke sauna ook als biosauna gebruiken. Overigens spreken we van een biosauna als de temperatuur niet boven de 60 °C komt en de sauna een hogere luchtvochtigheid heeft van ca. 40 %. In dit geval moet je sauna kachel voorzien zijn van een speciale verdamper. De verdamper verhoogt de luchtvochtigheid. Een combi-kachel biedt als voordeel dat je je sauna op verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt de verdamper naar wens in- of uitschakelen. Houd er rekening mee dat om je sauna als biosauna te kunnen gebruiken, je naast een combi-kachel ook een luchtafvoersysteem nodig hebt. Alleen op deze manier kan het vocht naar buiten worden afgevoerd en schimmelvorming worden vermeden.
Klassieke sauna kachel
Een klassieke sauna kachel is bijzonder geschikt om je sauna als Finse sauna te gebruiken. De temperaturen liggen tussen 80 °C en 110 °C. De kachel van je tuinsauna wordt elektrisch geregeld, zodat de stenen gelijkmatig kunnen verwarmen. Een ander voordeel van een tuinsauna met elektrische kachel is de precisie. Je kunt de kachel heel eenvoudig en heel precies bedienen. De meeste bedieningsunits in de tuinsauna met elektrische kachel kunnen traploos worden ingesteld, zodat je altijd de gewenste temperatuur krijgt.
Model zonder sauna kachel
Als je al een kachel hebt of niet zeker weet welk type kachel je moet kiezen, bieden wij ook sauna's zonder kachel aan. Vergeet echter niet dat je alleen volledig kunt genieten van het comfort van je tuinsauna met een sauna kachel. Met ons uitgebreide assortiment sauna's vind je zeker jouw ideale buitensauna!
6. Ligbanken naar wens
De banken in de sauna zijn het ultieme als het om ontspanning gaat. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt voor je privé wellness-oase, kun je kiezen voor een saunamodel met twee of drie banken. Als je buitensauna klein is, bieden twee banken, afhankelijk van de grootte van de sauna, voldoende ruimte voor twee tot drie personen. Drie ligbanken hebben als voordeel dat je met meer mensen een sauna kunt bezoeken en je ook kunt kiezen tussen verschillende warmtezones.
7. Onze deurvarianten
Er zijn veel verschillende saunadeuren die een sterk visueel en functioneel effect hebben op de stijl van je sauna. Bij de aanschaf van een buitensauna kun je hier naar eigen smaak kiezen.
Gebronsde glazen deur
De gebronsde glazen deur zorgt niet alleen voor een elegante uitstraling, maar houdt ook de warmte binnen. Door het royale glasoppervlak kunt je vanuit je saunahuis genieten van het uitzicht over het groen. De glazen deur vergroot visueel de saunakamer. Deze is geplaatst in een massief houten deurkozijn en het glas is behandeld om bestand te zijn tegen de fluctuerende en zeer hoge temperaturen van een tuinsauna met elektrische verwarming. Het deurbeslag is vrij verstelbaar, zodat je de deur naar wens kunt plaatsen. Het heeft ook een hoogwaardige deurklink met overtuigende magnetische vergrendelingstechnologie.
Houten deur met isolerende beglazing
De houten deur maakt deel uit van het klassieke beeld van een sauna – een echte blikvanger bij de buitensauna. Deze heeft echter niet alleen visueel veel te bieden, maar is vanzelfsprekend ook volledig geïsoleerd. De beglazing in de deur bestaat uit hoogwaardig isolatieglas, zodat er ook door de kleine raampjes in deze deur geen warmte verloren gaat. Dit garandeert in alle gevallen thermische isolatie. De deurklink is van hoge kwaliteit en overtuigt door het praktische rolslot. De deur is vrij te verstellen met behulp van de deurscharnieren.
Enkele deur
De enkele deur is vooral geschikt als je weinig ruimte hebt. Dit kan het geval zijn als je een kleine tuinsauna wilt aanschaffen. De deur is voorzien van gebronsd veiligheidsglas. Deze wordt ook geleverd met een roestvrijstalen deurdrempel.
Dubbele deur
Een dubbele deur in je wellness-oase biedt niet alleen een fantastisch uitzicht op het groen, maar vergroot ook visueel de ruimte. Vooral bij grote sauna's biedt een dubbele deur een hoogwaardig spa-gevoel. Als je een buitensauna wilt aanschaffen, geeft een dubbele deur je een vleugje luxe en ontspanningsoase.
8. Mogelijke bedieningstypes
Er zijn verschillende bedieningstypes voor je sauna. Er wordt onderscheid gemaakt tussen externe bediening, interne bediening en sauna's zonder bediening. Hieronder vind meer informatie over deze technische details van de buitensauna:
Externe bediening
De externe bedieningsunit is bevestigd buiten de sauna. Het grote voordeel is dat je de tuinsauna kunt instellen of bedient voordat je er naar binnengaat. Zo stel je bijvoorbeeld de exacte temperatuur in zonder eerst de buitensauna te betreden. Zo kun je je sauna-ervaring aanpassen aan je behoeften. Als je wilt, kun je zelfs de cabineverlichting en andere elektrische apparaten op de bedieningsunit aansluiten – afhankelijk van wat je extra nodig hebt bij het gebruik van de sauna.
Voor de externe bedieningsunit heb je een verwarmingssysteem met een vermogen van 3,5–9 kW nodig. De bediening is zeer eenvoudig en vindt plaats door de individuele schakelaarsymbolen licht aan te raken.
Interne bediening
Bij de interne bediening van je buitensauna wordt de bediening direct op de kachel aangebracht. Dit geeft je het voordeel dat je de sauna comfortabel van binnenuit kunt bedienen en niet telkens de tuinsauna hoeft te verlaten als je het een beetje te warm krijgt. De bediening biedt je de mogelijkheid om niet alleen de gewenste sauna temperatuur te bepalen, maar ook om de verwarmingstijd te regelen.
Zonder bediening
Er zijn sauna kachels zonder bediening. In dit geval heb je een externe oplossing nodig om je sauna te bedienen. Je kunt dit aan onze experts voorleggen. Houd er rekening mee dat een tuinsauna met elektrische kachel als set voordeliger is dan een buitensauna zonder bediening, die je achteraf moet uitrusten met een sauna kachel.
9. Ramen en voorkamer – met of zonder?
Als je een buitensauna wilt kopen, is de keuze met of zonder ramen helemaal aan jou. Elke individuele variant heeft zijn voordelen. Overweeg ook of een overkapping geschikt is voor je tuinsauna. Bij ons kun je goed uitrekenen hoe je voor een redelijke prijs je tuinsauna kunt samenstellen en aanschaffen.
Met ramen
Een buitensauna met ramen geeft je een gevoel van ruimte. 's Avonds geniet je in de sauna van het uitzicht op de zonsondergang en 's nachts kijk je vanuit je kleine tuinsauna naar de sterren. Bij het kiezen van het raam kun je kiezen tussen een eenvoudig raam of een kamerhoog raamfront.
De ramen van je buitensauna zijn gemaakt van gebronsd isolatieglas en zien er niet alleen modern uit, maar geleiden ook geen warmte naar buiten. Een buitensauna met raam zorgt voor een vriendelijke sfeer en nodigt uit tot dromen. Houd er echter rekening mee dat het bij een groot raam lastig is om de buitensauna helemaal te verduisteren.
Zonder ramen
Een sauna zonder ramen biedt een bijzondere feelgood-sfeer. Je kunt de sauna van binnenuit verlichten en zo voor een warme, lichte sfeer in he saunahuis zorgen. Speciale LED's zijn hier de oplossing, die ook via je saunabedieningunit kunnen worden ingesteld. Behalve de sauna kun je deze ook kopen voor de buitenruimte.
Met voorkamer
Een geïntegreerde voorkamer in je buitensauna biedt vele voordelen. Als het buiten koud is, kun je je in de voorruimte omkleden. Of je kunt er terwijl je afkoelt een kopje thee drinken of een boek lezen. Afhankelijk van welke tuinsauna je wilt kopen, zijn er voorruimtes van verschillende afmetingen. Met een voorruimte creëer je een praktische en zeer speciale toevoeging voor je wellnessruimte.
Zonder voorkamer
Een buitensauna zonder voorkamer heeft ook zijn voordelen: Je verlaat de buitensauna en komt meteen in de natuur om af te koelen. Wat dacht je van een ontspanningsruimte in de open lucht? Een klein zwembad in de directe omgeving zou je een ijskoude afkoeling kunnen bieden – laat je fantasie de vrije loop!
10. De juiste dakvorm
Of het nu gaat om een buitensauna met plat dak of een tuinsauna met lessenaarsdak – met ons uitgebreide assortiment koop je voordelig je saunahuis. Maar welke soorten dak zijn er voor je tuinsauna en wat zijn de voordelen van elk? En hoe kun je je tuinsauna combineren met een overkapping? Hieronder vind je alle details over de dakvormen van een buitensauna.
Plat dak
Het platte dak oogt zeer modern en futuristisch bij een tuinsauna. Het is echter niet helemaal vlak, zoals de naam al doet vermoeden, maar heeft meestal een hellingshoek van minder dan 10 procent. Dit zorgt ervoor dat regenwater of sneeuw beter kan weglopen en dat het dak van je buitensauna niet overmatig wordt belast.
Een buitensauna met plat dak past bijzonder goed in een tuin met strakke lijnen. Het dak neemt niet veel ruimte in de hoogte in. Dit kan vooral belangrijk zijn als je een hoge boompopulatie in je tuin hebt.
Lessenaarsdak
Het lessenaarsdak is een eenvoudig maar zeer modern dak. Het dak wordt niet alleen gebruikt in een sauna, maar ook in tuinhuizen. Trouwens, de naam komt van de klassieke vorm van een lessenaar, zoals het ooit van school bekend was. In tegenstelling tot het platte dak is het licht hellend en steekt het buiten het saunagebouw uit. Dit creëert een overkapping voor je tuinsauna. Het heeft het grote voordeel dat de regen sneller en gemakkelijker kan wegstromen.
Het lessenaarsdak biedt je tuinsauna vele mogelijkheden. Het kan worden verpland of zelfs dienen als basis voor zonnepanelen. Je kunt een lessenaarsdak kiezen dat ver buiten het saunahuis uitsteekt. Het biedt je daardoor een goede bescherming tegen regen en wind. Je kunt deze extra overkapte ruimte gebruiken voor bijvoorbeeld een buitenterras direct bij het saunahuis.
Zadeldak
Het zadeldak heeft twee schuine dakoppervlakken. Ze komen aan de gevel van de sauna bij elkaar. Deze dakvorm wordt ook meestal gebruikt in de woningbouw en biedt veel voordelen. Regen of vocht kan gemakkelijk worden weggenomen door de schuine oppervlakken. Zelfs sneeuw of bladeren blijven zelden op het dak achter.
Een groot voordeel van het dak is de uitbreiding van het interieur: Het schuine dak geeft je sauna hoogte. De schuine kanten van het zadeldak, die uitsteken over de wanden van de sauna, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de bouw van een buitenterras of voor het plaatsen van sauna-accessoires eronder. Bereken deze mogelijkheden bij het kopen van een saunahuis.
11. De juiste accessoires voor je buitensauna
Voor de perfecte wellness-oase in je eigen huis heb je niet alleen de juiste sauna nodig, maar ook bepaalde sauna-accessoires. Wil je een tuinsauna kopen en er meteen ook accessoires bij wilt nemen, dan vind je bij ons wat je zoekt! Als accessoires vind je bijvoorbeeld bedieningsunits, infuusconcentraten, klimaatmeters, saunalampen, wellness-ligstoelen en nog veel meer.
Hieronder vind je de belangrijkste tips voor je sauna-uitrusting:
Sauna-infusie
Een sauna-infusie in je saunahuis is een ware belevenis en een rustgevende ceremonie. Vul een houten sauna-infuusemmer met fris water en voeg een paar druppels van je favoriete infusieconcentraat toe. Voor een kleine sauna kun je in plaats van de infuusemmer eenvoudig de pollepel met water vullen en afzonderlijke druppels van het infuusconcentraat toevoegen. Belangrijk: Meng de infusieolie altijd met water, voordat je het op de stenen van de saunakachel giet, zodat het niet kan ontbranden!
Na "droge" verwarming van de sauna en een verse luchttoevoer vlak voor de infusie, kun je beginnen door het infusiewater met een houten saunalepel over de hete stenen van de saunakachel te gieten, zodat het verdampt. Zwaai de stoom in de saunaruimte met de handdoek rond en geniet! De etherische oliën hebben een fundamenteel effect op het lichaam, hetzij stimulerend of kalmerend. Tijdens de infusie kun je helemaal ontspannen. De infusie opent je poriën en je hartslag neemt toe. De infusie geeft een gevoel van absolute diepe ontspanning of pure versterkende frisheid en versterkt het effect van je saunabezoek. Zorg er bij het selecteren van het infusieconcentraat voor dat het volledig verdampt zonder residu.
Kleurlichttoepassing
Een kleurlichttoepassing stimuleert je zintuigen en bevordert ontspanning. De speciale lichtstimuli prikkelen je receptoren en verhogen het welzijn in je tuinsauna. De LED-kleurlichttoepassing is ontwikkeld voor sauna's tot 100 °C. Met de verschillende instelmogelijkheden kun je het lichtontwerp van je sauna optimaal afstemmen op je wensen.
Saunastenen
Diabaasstenen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in je tuinsauna – ze worden daarom ook wel infusiestenen genoemd. Ze regelen het saunaklimaat op natuurlijke wijze. Tijdens een sauna-infusie verdampt het infusiewater plotseling, waardoor de typische saunastoom ontstaat. Diabaasstenen slaan de warmte op. Je kunt ze op je saunakachel leggen of zelfs in lagen aanbrengen. De stenen in je buitensauna bieden niet alleen de typische saunasfeer, maar zorgen ook voor een constante temperatuur.
Rugleuning
Met een bijpassende rugleuning wordt de sauna-ervaring in je tuinsauna iets heel speciaals. De rugleuning kan eenvoudig in je buitensauna worden bevestigd en kan ook achteraf worden gemonteerd. Een rugleuning verhoogt niet alleen het comfort, maar vermindert ook de ruimte tussen de individuele banken. Je maakt van sauna een echte feelgoodruimte in je tuin.
12. Onze fabrikanten van buitensauna's
Uiteindelijk is het helemaal aan jou welke fabrikant je kiest. Al onze tuinsaunafabrikanten staan voor de hoogste kwaliteit en maximaal comfort – en bieden je een tuinsauna tegen de beste prijs.
Karibu
Karibu staat voor een enorm scala aan wellness- en tuinproducten. Je kunt de kit voor een Karibu tuinsauna zelf samenstellen of desgewenst door een specialist laten monteren. De buitensauna's van Karibu overtuigen door de beste kwaliteit. Karibu gebruikt uitsluitend hoogwaardig materiaal voor het saunahuis. Bij de keuze van het hout voor zijn blokhutsauna's besteedt de fabrikant er bijzondere aandacht aan dat het afkomstig is uit duurzame bossen in Noord-Europa.
Weka
Weka biedt je het gemak om je buitensauna naar je individuele wensen te kunnen vormgeven. Je kunt de kit voor je saunahuis geheel naar eigen wens samenstellen. De tuinsaunakit van Weka is ook zeer eenvoudig te monteren. Elke kit bestaat uit speciaal geprefabriceerde wand- en plafondelementen, waardoor de wandconstructie van de Weka buitensauna eenvoudig is voor ongetrainde monteurs. Elk onderdeel wordt door Weka op maat gemaakt, wat de stabiliteit en optimale afdichting van je buitensauna garandeert.
WoodTex
WoodTex levert je ook hoogwaardige merkproducten en eersteklas kwaliteit voor je buitensauna. WoodTex biedt vatsauna's in verschillende maten van uitzonderlijke kwaliteit en tegen de beste prijzen. Laat je inspireren door de prachtige houtproducten van WoodTex.
13. Vragen en antwoorden over buitensauna's
Heb je vragen over de tuinsauna? Hieronder vind je alle antwoorden op vragen over saunahuizen! Zo koop je gemakkelijk en voordelig je tuinsauna.
Binnen- of buitensauna?
Het kiezen voor een binnen- of een buitensauna kan een langdurig proces zijn. Vooral bij de aankoop van je eerste sauna is de beslissing niet eenvoudig. Zowel de binnen- als buitensauna bieden hun voordelen:
Binnensauna
- De mogelijkheden bij een binnensauna zijn bijna eindeloos. Je kunt kiezen voor een infraroodsauna, stoomsauna of elektrische sauna. Ook stoken met hout is mogelijk. Met een binnensauna heb je de mogelijkheid om ofwel de sauna zelf te bouwen of deze te laten monteren door een vakman. Met name bij een binnensauna moet alles correct gemonteerd zijn, aangezien stoom en vocht bij onjuiste montage je huis kunnen beschadigen.
- Binnen heb je meestal betere toegang tot de stroomvoorziening. Dit betekent dat je op installatiekosten kunt besparen. De installatie van een binnensauna is in het algemeen veel sneller en gemakkelijker dan bij een buitensauna.
Buitensauna
- Een van de voordelen van een buitensauna is de directe ervaring van de natuur en de vrijheid in het ontwerp van je tuinsauna. Houd echter vooraf rekening met de complexe installatie. Mogelijk moet er een water- en stroomaansluiting worden aangelegd. Uiteraard spelen de prijzen ook een doorslaggevende rol bij de tuinsauna, maar bedenk wel: De kwaliteit van het saunahuis moet beduidend hoger zijn dan die van een binnensauna. Een tuinsauna is direct blootgesteld aan het weer en moet met het oog daarop ontworpen worden. Een buitensauna vereist veel planning, maar scoort door zijn geweldige wellness-ervaring onder de blote hemel in de tuin.
Waarmee moet rekening worden gehouden bij een buitensauna?
Een sauna in de tuin is permanent blootgesteld aan het weer. Deze moet daarom worden ontworpen voor veranderende weersomstandigheden. Heb je al gekozen voor een buitensauna voor in je tuin? Zorg er dan voor dat je bij de aanschaf van een tuinsauna kiest voor een kwalitatief hoogwaardige fabrikant met jarenlange ervaring. Alleen op deze manier kunt je er zeker van zijn dat de wandstructuur van je tuinsauna bestand is tegen de verschillende eisen van wind en weer.
Van welk saunahout wordt de sauna gebouwd?
Het hout van een buitensauna moet veel kunnen weerstaan. Het is daarom belangrijk dat je het juiste hout kiest, vooral als je buitensauna is gemaakt van massief hout.
Niet elk hout is geschikt. Het moet niet alleen het weer van buitenaf weerstaan, het wordt ook jarenlang blootgesteld aan extreme temperaturen in het saunahuis in de tuin. Om deze reden worden houtsoorten zoals spar, espen of elzen het beste aanbevolen als saunahout. Het hout werkt immers veel meer in de sauna dan bij een constante temperatuur.
Welke sauna kachel is geschikt voor mijn tuinsauna?
Het is niet mogelijk om een algemeen antwoord te geven welke kachel geschikt is voor jouw sauna. Bij deze vraag spelen verschillende factoren een rol. Heb je een binnen- of buitensauna? Hoe hoog moeten de temperaturen in je sauna zijn? Als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan de klassieke Finse sauna voor in de tuin, maar ook af en toe hunkert naar mildere temperaturen, dan is een tuinsauna met elektrische kachel wel iets voor jou. Deze kan worden verwarmd tot temperaturen van maximaal 110 °C. Met de geïntegreerde verdamper kun je echter nog steeds de vochtigheid verhogen en je sauna als een biosauna gebruiken.
Welke elektrische aansluitingen zijn nodig?
Om een buitensauna te kunnen gebruiken, heb je een hoogspanningsaansluiting nodig. Dit geldt ook voor een kleine sauna in de tuin. 400 volt is vereist. Een conventionele aansluiting levert echter slechts 230 volt. Alleen als de benodigde spanning in je saunahuis aanwezig is, kan je saunakachel zijn volledige vermogen leveren.
Net als bij andere hoogspanningsaansluitingen, moet je de bedrading van je buitensauna altijd door een vakman laten uitvoeren. Er zijn speciale siliconenkabels nodig, omdat alleen deze aan de speciale eisen kunnen voldoen. Andere kabels kunnen na verloop van tijd broos of poreus worden en een gevaar vormen voor je sauna.
Welke accessoires worden aanbevolen voor je saunahuis?
De accessoires die je wilt gebruiken voor je buitensauna zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Naast een paar handdoeken beschikt de klassieke sauna ook over toegang tot een douche en een buitenruimte. Voor je saunahuis kun je het beste minimaal twee handdoeken per persoon reserveren. Er is niets onaangenamer dan tijdens een saunabezoek op een natte handdoek te zitten. Een badjas of deken hoort ook bij een saunabezoek. Tijdens pauzes in de sauna kun je er heerlijk in wegkruipen. Een thermometer en een hygrometer maken ook deel uit van de basisuitrusting van elke sauna. Hiermee kunt je de temperatuur in je buitensauna anderzijds, anders de vochtigheid bepalen. Zo heb je altijd zicht op de sfeer in je saunacabine en kun je de instellingen in je saunahuis eventueel aanpassen.
Venster sluiten
Gids voor buitensauna's
Inhoudstafel:
- Buitensauna – wellness gegarandeerd
- De juiste constructie van je buitensauna
- Onze varianten van ingangen
- Oppervlakbehandeling
- Verschillende soorten kachels voor je buitensauna
- Ligbanken naar wens
- Onze deurvarianten
- Mogelijke bedieningstypes
- Ramen en voorkamer – met of zonder?
- De juiste dakvorm
- De juiste accessoires voor je buitensauna
- Onze fabrikanten van buitensauna's
- Vragen en antwoorden over buitensauna's
1. Buitensauna – wellness gegarandeerd
Ontdek een nieuwe wellness-ervaring: Het eigen saunahuis in je tuin! Het kopen van een buitensauna betekent welzijn en ontspanning bij jou thuis. Jij bepaalt wanneer je je sauna wilt gebruiken en geniet van de afkoeling in je eigen buitenruimte na elke saunasessie. In de avond, na een saunabezoek kun je in de buitenlucht genieten van de kracht van de stilte en het zicht op de sterren. Een sauna in de tuin nodigt uit om te ontspannen in een besloten sfeer – alleen, met z'n tweeën of samen met familie en vrienden.
De juiste sauna voor je buitenruimte
Ben je op zoek naar de juiste sauna voor je buitenruimte? In ons brede assortiment vind je verschillende modellen gemaakt van hoogwaardig hout, bijvoorbeeld van fabrikanten van Karibu, Weka of Woodtex:
Buitensauna/saunahuis
- in verschillende maten
- met dakvormen zoals platte daken, zadeldaken of lessenaarsbladen
- zonder/met voorkamer
en Barrelsauna's
- in verschillende maten
- in ronde en ovale vorm of met tondak
- zonder/met voorkamer
Of het nu gaat om een wellnesssauna voor 1 tot 2 personen of een grote saunaoase voor maximaal 4 personen, met of zonder overkapping, raam of sauna kachel – bij ons kies je de juiste buitensauna en koopt deze voor een redelijke prijs.
2. De juiste constructie van je buitensauna
De juiste constructie van je tuinsauna vornt de basis voor je oase van welzijn. We maken bij saunahuizen onderscheid tussen massief houten constructies, steek-/schroefsystemen en systeembouw. Hieronder leer je meer over de voordelen van de afzonderlijke bouwmethoden:
Massief houten buitensauna
Hout is een natuurlijke en hoogwaardige grondstof die je tuinsauna een natuurlijke sfeer geeft en dient als natuurlijke isolatie. Bij een buitensauna van massief hout bestaan de afzonderlijke elementen uit massief houten planken, die meestal van vurenhout zijn gemaakt en vanwege hun hoge warmteopslagcapaciteit ideaal hout zijn voor de constructie van een sauna. De spar heeft ook een zeer laag risico op versplintering. De balken die in een massieve constructie worden gebruikt, zijn door hun aard minder gevoelig voor vocht. Hierdoor kan er minder condensatie ontstaan en is het risico van schimmelvorming aanzienlijk verminderd..
Onze massief houten sauna's overtuigen ook met een massieve houten vloer. Een houten vloer zorgt voor een warme, aangename sfeer en heeft de mogelijkheid om warmte goed op te slaan. Hoewel hout warmte uitstekend kan absorberen, is de thermische geleidbaarheid zeer laag. Er gaat dus geen graad van de saunatemperatuur verloren aan de omgeving. Dit heeft ook nog een ander positief effect: er is geen gevaar dat je je voeten verbrandt. Zelfs met een sauna die bij zeer hoge temperaturen wordt gebruikt, blijft het gevaar laag.
Een ander voordeel van de massief houten sauna is de duurzaamheid. Hout is een duurzame grondstof die ook nog eens zeer slijtvast is. De lange levensduur en slijtvastheid van het materiaal spelen een grote rol als je een sauna voor buitengebruik wilt aanschaffen.
Steek-/schroefsysteem
Ook het steek-/schroefsysteem is gemaakt van massief hout. Een speciaal steek-/schroefsysteem verbindt de massief houten balken van je buitensauna. Hierdoor ontstaat de gewenste maatvastheid. Ook de wandopbouw van je buitensauna is probleemloos mogelijk.
De houten balken dienen tevens als isolatie. Als saunahout wordt meestal ook spar gebruikt in het steek-/schroefsysteem, dat grotendeels vrij is van hars en noestgaten en een aangenaam haptisch gevoel garandeert.
Systeembouw
De systeemsauna bestaat uit veel losse elementen. Elk element is een los geprefabriceerd deel dat uiteindelijk resulteert in je droomsauna. Je kunt de systeemsauna zelf monteren of de montage overlaten aan een vakman.
Een van de grote voordelen van het systeemontwerp is de prijs-kwaliteitsverhouding. Een buitensauna met dit ontwerp is al voordelig beschikbaar en kan snel en gemakkelijk worden gebouwd. Niets staat jouw privé tuin-wellnessruimte in de weg.
3. Onze varianten van ingangen
Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt en welke buitensauna je wilt kopen, kun je kiezen tussen een voor- of hoekingang voor je tuinsauna. Hieronder lees je meer over de individuele voordelen:
Hoekingang
De hoekingang van het saunahuis is bijzonder geschikt als je weinig ruimte in de tuin en een kleine buitensauna hebt. Hier wordt elke beschikbare vierkante meter verstandig gebruikt en kun je je sauna ook plaatsen op nog kleinere buitenoppervlaken. Hierdoor kan de sauna in bijna elke tuin worden geïntegreerd, omdat hij zeer ruimtebesparend en overtuigend compact is.
Vooringang
De vooringang is de conventionele constructie van een sauna. De ingang is visueel zeer aantrekkelijk en geeft je sauna een klassieke flair. De vooringang maakt het mogelijk om een luxe spagevoel te creëren, vooral met een ruime sauna.
4. Oppervlakbehandeling
Behandeling van de houten oppervlakken in het interieur van je sauna is een belangrijk punt dat bijdraagt aan je welzijn. Je huid staat immers in direct contact met het oppervlak. Hieronder vind je meer informatie over de individuele behandelingsopties.
Gelakt
De wandopbouw van je tuinsauna kan met een speciale coating worden beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals weer en wind. Je hebt dus de keuze of je je sauna liever in natuurlijke kleuren wilt uitvoeren, of dat je juist een kleuraccent aan je tuin wilt toevoegen. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.
Gebeitst
Een beits laat geen zichtbare laag achter op de houten oppervlakken van de sauna. Niettemin vormt zich met een beits een beschermende barrière tegen vocht in het hout. Dit heeft ook invloed op het binnenklimaat. In tegenstelling tot een coating blijft het hout waterdampdoorlatend na een beitsbehandeling.
Onbehandeld
De oppervlakken zoals de banken, maar ook andere oppervlakken in je sauna, kunnen onbehandeld blijven. Ze worden dan zeer fijn geschuurd en blijven verder in hun natuurlijke staat. Zo krijgt je buitenauna een Finse sfeer en ontstaat er een Scandinavisch gevoel. Wanneer je een sauna wilt aanschaffen, overweeg dan de sfeer die je wilt creëren in je saunahuis.
5. Verschillende soorten kachels voor je buitensauna
Om een sauna te verwarmen, heb je de juiste kachel nodig. Welke kachel is geschikt voor jouw behoeften? Hieronder lees je meer over de verschillende sauna kachels:
Bio-combi-kachel
Bij het kiezen van de juiste kachel is niet alleen het kW-vermogen van belang, maar ook je persoonlijke voorkeuren. Welke sauna-ervaring zoek je? Afhankelijk van het type sauna dat je verkiest, moet je keuze voor een sauna kachel geschikt zijn. Met een combi-saunakachel kun je je sauna naast de klassieke sauna ook als biosauna gebruiken. Overigens spreken we van een biosauna als de temperatuur niet boven de 60 °C komt en de sauna een hogere luchtvochtigheid heeft van ca. 40 %. In dit geval moet je sauna kachel voorzien zijn van een speciale verdamper. De verdamper verhoogt de luchtvochtigheid. Een combi-kachel biedt als voordeel dat je je sauna op verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt de verdamper naar wens in- of uitschakelen. Houd er rekening mee dat om je sauna als biosauna te kunnen gebruiken, je naast een combi-kachel ook een luchtafvoersysteem nodig hebt. Alleen op deze manier kan het vocht naar buiten worden afgevoerd en schimmelvorming worden vermeden.
Klassieke sauna kachel
Een klassieke sauna kachel is bijzonder geschikt om je sauna als Finse sauna te gebruiken. De temperaturen liggen tussen 80 °C en 110 °C. De kachel van je tuinsauna wordt elektrisch geregeld, zodat de stenen gelijkmatig kunnen verwarmen. Een ander voordeel van een tuinsauna met elektrische kachel is de precisie. Je kunt de kachel heel eenvoudig en heel precies bedienen. De meeste bedieningsunits in de tuinsauna met elektrische kachel kunnen traploos worden ingesteld, zodat je altijd de gewenste temperatuur krijgt.
Model zonder sauna kachel
Als je al een kachel hebt of niet zeker weet welk type kachel je moet kiezen, bieden wij ook sauna's zonder kachel aan. Vergeet echter niet dat je alleen volledig kunt genieten van het comfort van je tuinsauna met een sauna kachel. Met ons uitgebreide assortiment sauna's vind je zeker jouw ideale buitensauna!
6. Ligbanken naar wens
De banken in de sauna zijn het ultieme als het om ontspanning gaat. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt voor je privé wellness-oase, kun je kiezen voor een saunamodel met twee of drie banken. Als je buitensauna klein is, bieden twee banken, afhankelijk van de grootte van de sauna, voldoende ruimte voor twee tot drie personen. Drie ligbanken hebben als voordeel dat je met meer mensen een sauna kunt bezoeken en je ook kunt kiezen tussen verschillende warmtezones.
7. Onze deurvarianten
Er zijn veel verschillende saunadeuren die een sterk visueel en functioneel effect hebben op de stijl van je sauna. Bij de aanschaf van een buitensauna kun je hier naar eigen smaak kiezen.
Gebronsde glazen deur
De gebronsde glazen deur zorgt niet alleen voor een elegante uitstraling, maar houdt ook de warmte binnen. Door het royale glasoppervlak kunt je vanuit je saunahuis genieten van het uitzicht over het groen. De glazen deur vergroot visueel de saunakamer. Deze is geplaatst in een massief houten deurkozijn en het glas is behandeld om bestand te zijn tegen de fluctuerende en zeer hoge temperaturen van een tuinsauna met elektrische verwarming. Het deurbeslag is vrij verstelbaar, zodat je de deur naar wens kunt plaatsen. Het heeft ook een hoogwaardige deurklink met overtuigende magnetische vergrendelingstechnologie.
Houten deur met isolerende beglazing
De houten deur maakt deel uit van het klassieke beeld van een sauna – een echte blikvanger bij de buitensauna. Deze heeft echter niet alleen visueel veel te bieden, maar is vanzelfsprekend ook volledig geïsoleerd. De beglazing in de deur bestaat uit hoogwaardig isolatieglas, zodat er ook door de kleine raampjes in deze deur geen warmte verloren gaat. Dit garandeert in alle gevallen thermische isolatie. De deurklink is van hoge kwaliteit en overtuigt door het praktische rolslot. De deur is vrij te verstellen met behulp van de deurscharnieren.
Enkele deur
De enkele deur is vooral geschikt als je weinig ruimte hebt. Dit kan het geval zijn als je een kleine tuinsauna wilt aanschaffen. De deur is voorzien van gebronsd veiligheidsglas. Deze wordt ook geleverd met een roestvrijstalen deurdrempel.
Dubbele deur
Een dubbele deur in je wellness-oase biedt niet alleen een fantastisch uitzicht op het groen, maar vergroot ook visueel de ruimte. Vooral bij grote sauna's biedt een dubbele deur een hoogwaardig spa-gevoel. Als je een buitensauna wilt aanschaffen, geeft een dubbele deur je een vleugje luxe en ontspanningsoase.
8. Mogelijke bedieningstypes
Er zijn verschillende bedieningstypes voor je sauna. Er wordt onderscheid gemaakt tussen externe bediening, interne bediening en sauna's zonder bediening. Hieronder vind meer informatie over deze technische details van de buitensauna:
Externe bediening
De externe bedieningsunit is bevestigd buiten de sauna. Het grote voordeel is dat je de tuinsauna kunt instellen of bedient voordat je er naar binnengaat. Zo stel je bijvoorbeeld de exacte temperatuur in zonder eerst de buitensauna te betreden. Zo kun je je sauna-ervaring aanpassen aan je behoeften. Als je wilt, kun je zelfs de cabineverlichting en andere elektrische apparaten op de bedieningsunit aansluiten – afhankelijk van wat je extra nodig hebt bij het gebruik van de sauna.
Voor de externe bedieningsunit heb je een verwarmingssysteem met een vermogen van 3,5–9 kW nodig. De bediening is zeer eenvoudig en vindt plaats door de individuele schakelaarsymbolen licht aan te raken.
Interne bediening
Bij de interne bediening van je buitensauna wordt de bediening direct op de kachel aangebracht. Dit geeft je het voordeel dat je de sauna comfortabel van binnenuit kunt bedienen en niet telkens de tuinsauna hoeft te verlaten als je het een beetje te warm krijgt. De bediening biedt je de mogelijkheid om niet alleen de gewenste sauna temperatuur te bepalen, maar ook om de verwarmingstijd te regelen.
Zonder bediening
Er zijn sauna kachels zonder bediening. In dit geval heb je een externe oplossing nodig om je sauna te bedienen. Je kunt dit aan onze experts voorleggen. Houd er rekening mee dat een tuinsauna met elektrische kachel als set voordeliger is dan een buitensauna zonder bediening, die je achteraf moet uitrusten met een sauna kachel.
9. Ramen en voorkamer – met of zonder?
Als je een buitensauna wilt kopen, is de keuze met of zonder ramen helemaal aan jou. Elke individuele variant heeft zijn voordelen. Overweeg ook of een overkapping geschikt is voor je tuinsauna. Bij ons kun je goed uitrekenen hoe je voor een redelijke prijs je tuinsauna kunt samenstellen en aanschaffen.
Met ramen
Een buitensauna met ramen geeft je een gevoel van ruimte. 's Avonds geniet je in de sauna van het uitzicht op de zonsondergang en 's nachts kijk je vanuit je kleine tuinsauna naar de sterren. Bij het kiezen van het raam kun je kiezen tussen een eenvoudig raam of een kamerhoog raamfront.
De ramen van je buitensauna zijn gemaakt van gebronsd isolatieglas en zien er niet alleen modern uit, maar geleiden ook geen warmte naar buiten. Een buitensauna met raam zorgt voor een vriendelijke sfeer en nodigt uit tot dromen. Houd er echter rekening mee dat het bij een groot raam lastig is om de buitensauna helemaal te verduisteren.
Zonder ramen
Een sauna zonder ramen biedt een bijzondere feelgood-sfeer. Je kunt de sauna van binnenuit verlichten en zo voor een warme, lichte sfeer in he saunahuis zorgen. Speciale LED's zijn hier de oplossing, die ook via je saunabedieningunit kunnen worden ingesteld. Behalve de sauna kun je deze ook kopen voor de buitenruimte.
Met voorkamer
Een geïntegreerde voorkamer in je buitensauna biedt vele voordelen. Als het buiten koud is, kun je je in de voorruimte omkleden. Of je kunt er terwijl je afkoelt een kopje thee drinken of een boek lezen. Afhankelijk van welke tuinsauna je wilt kopen, zijn er voorruimtes van verschillende afmetingen. Met een voorruimte creëer je een praktische en zeer speciale toevoeging voor je wellnessruimte.
Zonder voorkamer
Een buitensauna zonder voorkamer heeft ook zijn voordelen: Je verlaat de buitensauna en komt meteen in de natuur om af te koelen. Wat dacht je van een ontspanningsruimte in de open lucht? Een klein zwembad in de directe omgeving zou je een ijskoude afkoeling kunnen bieden – laat je fantasie de vrije loop!
10. De juiste dakvorm
Of het nu gaat om een buitensauna met plat dak of een tuinsauna met lessenaarsdak – met ons uitgebreide assortiment koop je voordelig je saunahuis. Maar welke soorten dak zijn er voor je tuinsauna en wat zijn de voordelen van elk? En hoe kun je je tuinsauna combineren met een overkapping? Hieronder vind je alle details over de dakvormen van een buitensauna.
Plat dak
Het platte dak oogt zeer modern en futuristisch bij een tuinsauna. Het is echter niet helemaal vlak, zoals de naam al doet vermoeden, maar heeft meestal een hellingshoek van minder dan 10 procent. Dit zorgt ervoor dat regenwater of sneeuw beter kan weglopen en dat het dak van je buitensauna niet overmatig wordt belast.
Een buitensauna met plat dak past bijzonder goed in een tuin met strakke lijnen. Het dak neemt niet veel ruimte in de hoogte in. Dit kan vooral belangrijk zijn als je een hoge boompopulatie in je tuin hebt.
Lessenaarsdak
Het lessenaarsdak is een eenvoudig maar zeer modern dak. Het dak wordt niet alleen gebruikt in een sauna, maar ook in tuinhuizen. Trouwens, de naam komt van de klassieke vorm van een lessenaar, zoals het ooit van school bekend was. In tegenstelling tot het platte dak is het licht hellend en steekt het buiten het saunagebouw uit. Dit creëert een overkapping voor je tuinsauna. Het heeft het grote voordeel dat de regen sneller en gemakkelijker kan wegstromen.
Het lessenaarsdak biedt je tuinsauna vele mogelijkheden. Het kan worden verpland of zelfs dienen als basis voor zonnepanelen. Je kunt een lessenaarsdak kiezen dat ver buiten het saunahuis uitsteekt. Het biedt je daardoor een goede bescherming tegen regen en wind. Je kunt deze extra overkapte ruimte gebruiken voor bijvoorbeeld een buitenterras direct bij het saunahuis.
Zadeldak
Het zadeldak heeft twee schuine dakoppervlakken. Ze komen aan de gevel van de sauna bij elkaar. Deze dakvorm wordt ook meestal gebruikt in de woningbouw en biedt veel voordelen. Regen of vocht kan gemakkelijk worden weggenomen door de schuine oppervlakken. Zelfs sneeuw of bladeren blijven zelden op het dak achter.
Een groot voordeel van het dak is de uitbreiding van het interieur: Het schuine dak geeft je sauna hoogte. De schuine kanten van het zadeldak, die uitsteken over de wanden van de sauna, kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de bouw van een buitenterras of voor het plaatsen van sauna-accessoires eronder. Bereken deze mogelijkheden bij het kopen van een saunahuis.
11. De juiste accessoires voor je buitensauna
Voor de perfecte wellness-oase in je eigen huis heb je niet alleen de juiste sauna nodig, maar ook bepaalde sauna-accessoires. Wil je een tuinsauna kopen en er meteen ook accessoires bij wilt nemen, dan vind je bij ons wat je zoekt! Als accessoires vind je bijvoorbeeld bedieningsunits, infuusconcentraten, klimaatmeters, saunalampen, wellness-ligstoelen en nog veel meer.
Hieronder vind je de belangrijkste tips voor je sauna-uitrusting:
Sauna-infusie
Een sauna-infusie in je saunahuis is een ware belevenis en een rustgevende ceremonie. Vul een houten sauna-infuusemmer met fris water en voeg een paar druppels van je favoriete infusieconcentraat toe. Voor een kleine sauna kun je in plaats van de infuusemmer eenvoudig de pollepel met water vullen en afzonderlijke druppels van het infuusconcentraat toevoegen. Belangrijk: Meng de infusieolie altijd met water, voordat je het op de stenen van de saunakachel giet, zodat het niet kan ontbranden!
Na "droge" verwarming van de sauna en een verse luchttoevoer vlak voor de infusie, kun je beginnen door het infusiewater met een houten saunalepel over de hete stenen van de saunakachel te gieten, zodat het verdampt. Zwaai de stoom in de saunaruimte met de handdoek rond en geniet! De etherische oliën hebben een fundamenteel effect op het lichaam, hetzij stimulerend of kalmerend. Tijdens de infusie kun je helemaal ontspannen. De infusie opent je poriën en je hartslag neemt toe. De infusie geeft een gevoel van absolute diepe ontspanning of pure versterkende frisheid en versterkt het effect van je saunabezoek. Zorg er bij het selecteren van het infusieconcentraat voor dat het volledig verdampt zonder residu.
Kleurlichttoepassing
Een kleurlichttoepassing stimuleert je zintuigen en bevordert ontspanning. De speciale lichtstimuli prikkelen je receptoren en verhogen het welzijn in je tuinsauna. De LED-kleurlichttoepassing is ontwikkeld voor sauna's tot 100 °C. Met de verschillende instelmogelijkheden kun je het lichtontwerp van je sauna optimaal afstemmen op je wensen.
Saunastenen
Diabaasstenen zijn bijzonder geschikt voor gebruik in je tuinsauna – ze worden daarom ook wel infusiestenen genoemd. Ze regelen het saunaklimaat op natuurlijke wijze. Tijdens een sauna-infusie verdampt het infusiewater plotseling, waardoor de typische saunastoom ontstaat. Diabaasstenen slaan de warmte op. Je kunt ze op je saunakachel leggen of zelfs in lagen aanbrengen. De stenen in je buitensauna bieden niet alleen de typische saunasfeer, maar zorgen ook voor een constante temperatuur.
Rugleuning
Met een bijpassende rugleuning wordt de sauna-ervaring in je tuinsauna iets heel speciaals. De rugleuning kan eenvoudig in je buitensauna worden bevestigd en kan ook achteraf worden gemonteerd. Een rugleuning verhoogt niet alleen het comfort, maar vermindert ook de ruimte tussen de individuele banken. Je maakt van sauna een echte feelgoodruimte in je tuin.
12. Onze fabrikanten van buitensauna's
Uiteindelijk is het helemaal aan jou welke fabrikant je kiest. Al onze tuinsaunafabrikanten staan voor de hoogste kwaliteit en maximaal comfort – en bieden je een tuinsauna tegen de beste prijs.
Karibu
Karibu staat voor een enorm scala aan wellness- en tuinproducten. Je kunt de kit voor een Karibu tuinsauna zelf samenstellen of desgewenst door een specialist laten monteren. De buitensauna's van Karibu overtuigen door de beste kwaliteit. Karibu gebruikt uitsluitend hoogwaardig materiaal voor het saunahuis. Bij de keuze van het hout voor zijn blokhutsauna's besteedt de fabrikant er bijzondere aandacht aan dat het afkomstig is uit duurzame bossen in Noord-Europa.
Weka
Weka biedt je het gemak om je buitensauna naar je individuele wensen te kunnen vormgeven. Je kunt de kit voor je saunahuis geheel naar eigen wens samenstellen. De tuinsaunakit van Weka is ook zeer eenvoudig te monteren. Elke kit bestaat uit speciaal geprefabriceerde wand- en plafondelementen, waardoor de wandconstructie van de Weka buitensauna eenvoudig is voor ongetrainde monteurs. Elk onderdeel wordt door Weka op maat gemaakt, wat de stabiliteit en optimale afdichting van je buitensauna garandeert.
WoodTex
WoodTex levert je ook hoogwaardige merkproducten en eersteklas kwaliteit voor je buitensauna. WoodTex biedt vatsauna's in verschillende maten van uitzonderlijke kwaliteit en tegen de beste prijzen. Laat je inspireren door de prachtige houtproducten van WoodTex.
13. Vragen en antwoorden over buitensauna's
Heb je vragen over de tuinsauna? Hieronder vind je alle antwoorden op vragen over saunahuizen! Zo koop je gemakkelijk en voordelig je tuinsauna.
Binnen- of buitensauna?
Het kiezen voor een binnen- of een buitensauna kan een langdurig proces zijn. Vooral bij de aankoop van je eerste sauna is de beslissing niet eenvoudig. Zowel de binnen- als buitensauna bieden hun voordelen:
Binnensauna
- De mogelijkheden bij een binnensauna zijn bijna eindeloos. Je kunt kiezen voor een infraroodsauna, stoomsauna of elektrische sauna. Ook stoken met hout is mogelijk. Met een binnensauna heb je de mogelijkheid om ofwel de sauna zelf te bouwen of deze te laten monteren door een vakman. Met name bij een binnensauna moet alles correct gemonteerd zijn, aangezien stoom en vocht bij onjuiste montage je huis kunnen beschadigen.
- Binnen heb je meestal betere toegang tot de stroomvoorziening. Dit betekent dat je op installatiekosten kunt besparen. De installatie van een binnensauna is in het algemeen veel sneller en gemakkelijker dan bij een buitensauna.
Buitensauna
- Een van de voordelen van een buitensauna is de directe ervaring van de natuur en de vrijheid in het ontwerp van je tuinsauna. Houd echter vooraf rekening met de complexe installatie. Mogelijk moet er een water- en stroomaansluiting worden aangelegd. Uiteraard spelen de prijzen ook een doorslaggevende rol bij de tuinsauna, maar bedenk wel: De kwaliteit van het saunahuis moet beduidend hoger zijn dan die van een binnensauna. Een tuinsauna is direct blootgesteld aan het weer en moet met het oog daarop ontworpen worden. Een buitensauna vereist veel planning, maar scoort door zijn geweldige wellness-ervaring onder de blote hemel in de tuin.
Waarmee moet rekening worden gehouden bij een buitensauna?
Een sauna in de tuin is permanent blootgesteld aan het weer. Deze moet daarom worden ontworpen voor veranderende weersomstandigheden. Heb je al gekozen voor een buitensauna voor in je tuin? Zorg er dan voor dat je bij de aanschaf van een tuinsauna kiest voor een kwalitatief hoogwaardige fabrikant met jarenlange ervaring. Alleen op deze manier kunt je er zeker van zijn dat de wandstructuur van je tuinsauna bestand is tegen de verschillende eisen van wind en weer.
Van welk saunahout wordt de sauna gebouwd?
Het hout van een buitensauna moet veel kunnen weerstaan. Het is daarom belangrijk dat je het juiste hout kiest, vooral als je buitensauna is gemaakt van massief hout.
Niet elk hout is geschikt. Het moet niet alleen het weer van buitenaf weerstaan, het wordt ook jarenlang blootgesteld aan extreme temperaturen in het saunahuis in de tuin. Om deze reden worden houtsoorten zoals spar, espen of elzen het beste aanbevolen als saunahout. Het hout werkt immers veel meer in de sauna dan bij een constante temperatuur.
Welke sauna kachel is geschikt voor mijn tuinsauna?
Het is niet mogelijk om een algemeen antwoord te geven welke kachel geschikt is voor jouw sauna. Bij deze vraag spelen verschillende factoren een rol. Heb je een binnen- of buitensauna? Hoe hoog moeten de temperaturen in je sauna zijn? Als je bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan de klassieke Finse sauna voor in de tuin, maar ook af en toe hunkert naar mildere temperaturen, dan is een tuinsauna met elektrische kachel wel iets voor jou. Deze kan worden verwarmd tot temperaturen van maximaal 110 °C. Met de geïntegreerde verdamper kun je echter nog steeds de vochtigheid verhogen en je sauna als een biosauna gebruiken.
Welke elektrische aansluitingen zijn nodig?
Om een buitensauna te kunnen gebruiken, heb je een hoogspanningsaansluiting nodig. Dit geldt ook voor een kleine sauna in de tuin. 400 volt is vereist. Een conventionele aansluiting levert echter slechts 230 volt. Alleen als de benodigde spanning in je saunahuis aanwezig is, kan je saunakachel zijn volledige vermogen leveren.
Net als bij andere hoogspanningsaansluitingen, moet je de bedrading van je buitensauna altijd door een vakman laten uitvoeren. Er zijn speciale siliconenkabels nodig, omdat alleen deze aan de speciale eisen kunnen voldoen. Andere kabels kunnen na verloop van tijd broos of poreus worden en een gevaar vormen voor je sauna.
Welke accessoires worden aanbevolen voor je saunahuis?
De accessoires die je wilt gebruiken voor je buitensauna zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Naast een paar handdoeken beschikt de klassieke sauna ook over toegang tot een douche en een buitenruimte. Voor je saunahuis kun je het beste minimaal twee handdoeken per persoon reserveren. Er is niets onaangenamer dan tijdens een saunabezoek op een natte handdoek te zitten. Een badjas of deken hoort ook bij een saunabezoek. Tijdens pauzes in de sauna kun je er heerlijk in wegkruipen. Een thermometer en een hygrometer maken ook deel uit van de basisuitrusting van elke sauna. Hiermee kunt je de temperatuur in je buitensauna anderzijds, anders de vochtigheid bepalen. Zo heb je altijd zicht op de sfeer in je saunacabine en kun je de instellingen in je saunahuis eventueel aanpassen.