Gids voor vinyl vloeren
Inhoudstafel:
- Vinyl vloer – de allrounder
- Voordelen van vinyl vloeren
- Voorbeeldconstructie
- Kenmerken van verschillende vinylvarianten
- Vinyl vloer met keramisch oppervlak – één vloer, drie uitvoeringen
- Formaten en designs
- Designvloer
- Gebruiksklassen
- Vinyl vloer leggen
- Onderhoud en reiniging
- Conclusie
1. Vinyl vloer – de allrounder
Overweegt je een vinyl vloer aan te schaffen? Hier vind je een kort overzicht van de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een vinyl vloer.
2. Voordelen van vinyl vloeren
Vinyl is een absolute allrounder en daarom erg populair bij onze klanten. Maar waarom is iedereen zo enthousiast over deze trendy vloer? De voordelen van een vinyl vloer hebben we hier kort en bondig voor je op een rijtje gezet:
- absoluut onschadelijk voor de gezondheid!
- goede prijs-kwaliteitverhouding
- grote keuze aan ontwerpen en veel ontwerpmogelijkheden
- eenvoudig en snel te leggen
- hygiënische vloerbedekking – gemakkelijk te reinigen en geschikt voor allergiepatiënten
- bestendig tegen chemicaliën (bijv. alkali, alcohol, olie, benzine)
- hoge slijtvastheid en schokongevoeligheid
- authentieke decors en structuren, zoals hout, steen of metaal
- gedeeltelijk contactgeluidsisolatie inbegrepen
3. Voorbeeldconstructie
4. Kenmerken van verschillende vinylvarianten
Vinylvloeren zijn onderverdeeld in vier verschillende varianten, elk met zijn eigen sterke punten en voordelen. Maar waar zitten precies de verschillen en wanneer of waar worden ze het beste gebruikt?
Massief vinyl – waterbestendig en geschikt voor vochtige ruimtes
Wil je ook in de badkamer niet zonder houtlook, dan is massief vinyl de juiste keuze. Massief vinyl is 100 % waterafstotend en zwelt niet wanneer het in contact komt met water. Deze vinylvariant is daarom perfect geschikt voor vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer. Nog een voordeel van vinyl in de badkamer: geen koude voeten meer, omdat vinylvloeren – in tegenstelling tot tegels – heerlijk warm zijn.
Vinyl vloer met geïntegreerde contactgeluidisolatie
Aangenaam voor de oren! De geïntegreerde contactgeluidisolatie in deze vinyl vloer isoleert en absorbeert contactgeluid en zorgt voor een aangenaam achtergrondgeluid.
De contactgeluidisolatie op vinyl vloeren bestaat uit kurk, kunststof of, in zeldzame gevallen, houtvezels. Als je je vloer op vloerverwarming legt, overweeg dan een PE-folie dampscherm dat onder de isolatie moet worden gelegd. Zo bescherm je de vloerbedekking tegen opstijgend vocht en condensatie.
Vinyl met HDF-draagplaat – bijzonder slijtvast
Bijzonder belastbaar is vinyl met HDF-draagplaat Deze meerlaagse variant is voorzien van een extra draagplaat, die de vinylbekleding verstevigt en meer stabiliteit geeft. Vinyl met HDF-draagplaat kan over bestaande vloerbedekkingen zoals tegels, parket of laminaat en zelfs over vloerverwarming worden gelegd. Zelfs kleine oneffenheden in de vloer zijn geen probleem voor deze vinylvloer. Hij is zeer geschikt voor renovaties.
SPC-vinyl (rigid vinyl) – hitte- en waterbestendig
De kern van deze innovatieve vinyl vloer bestaat uit een SPC Rigid kernplaat, die de vloerbedekking bijzonder resistent en slijtvast maakt. Deze vloer, die hittebestendig, vormvast en extra beschermd is tegen UV-stralen door een hoogwaardige UV-afdichting, is ideaal voor serres en kamers met kamerhoge ramen. Dankzij de vochtbestendigheid kan SPC-vinyl ook zonder enig probleem in vochtige ruimtes zoals keukens of badkamers worden gelegd. De vloer kan zonder problemen op een warmwatervloerverwarming worden gelegd. Rigid vinyl is de nieuwe trend in vinyl vloeren. Dankzij de stevige drager en een stabiele klikverbinding heeft SPC-vinyl een aantal voordelen, die we hier voor je op een rijtje hebben gezet:
- bijzonder robuust en slijtvast
- bestand tegen UV-straling en temperatuurschommelingen
- geen zwelling of vervorming dankzij stijve rigid-board
- Om deze redenen kan rigid vinyl worden gelegd in kamers met kamerhoge ramen en in de serre.
- Rigid vinyl is klaar voor gebruik en vereist geen acclimatisatie.
- kan ook op licht oneffen ondergrond worden gelegd
- Er zijn geen overgangsprofielen vereist.
- Dankzij het verbeterde kliksysteem kan er nog vlotter en stabieler dan met conventionele vinylvloeren worden gelegd.
- Isolatie is meestal al geïntegreerd in het rigid vinyl
- geschikt voor vochtige ruimtes
- geschikt voor warmwatervloerverwarming
5. Vinyl vloer met keramisch oppervlak – één vloer, drie uitvoeringen
Deze innovatieve vinyl vloer maakt indruk door een uniek UV-gecoat CERAMIC-MATRIX-oppervlak, dat zeer slijtvast is en maximale bescherming biedt tegen microkrasjes. Bovendien is de vloer gemakkelijk te reinigen dankzij het "Easy-to-clean" oppervlak. Met zijn uitermate authentieke hout- of steenoptiek zorgt de decoratieve laag voor een harmonieuze woonervaring.
Eén uniform decor in het hele huis? Dit is ook mogelijk bij vinyl vloeren met een keramisch oppervlak. Het dragermateriaal maakt het verschil. Afhankelijk van de eisen kan in alle ruimtes een en dezelfde vloerlook worden aangebracht, alleen de dragerlaag onder het keramische oppervlak verschilt. Je kunt kiezen uit:
- stabiele rigid-board met polymeerkern (SPC-kern)
- voetwarm HDF-draagplaat
- vochtbestendige lijmvariant met geringe lage inbouwhoogte (massief vinyl)
6. Formaten en designs
Als designelement kan de vloer een grote impact hebben op je woning.
Landhuisvloeren
De houten plank in enkelstrooks-look is homogeen en laat de ruimte groter lijken. Bovendien stralen landhuisvloeren natuurlijkheid en een rustieke flair uit.
Scheepsvloeren
Als je je ruimte dynamischer wilt laten ogen, is de scheepsvloer echt iets voor jou. Dit formaat doet denken aan de vloer van een schip met zijn vloerplanken, die uit meerdere stukken hout zijn samengesteld en versprongen ten opzichte van elkaar zijn gerangschikt. Vandaar de naam. De 2-3-strook-look rekt de ruimte visueel uit en geeft hem een levendige uitstraling.
Tegels
Vinyltegels, die visueel gebaseerd op steentegels, voelen warm aan de voeten en zijn stapelastisch in tegenstelling tot natuursteentegels. Hoe minder het totale oppervlak wordt onderbroken door voegen, hoe groter de ruimte lijkt. Daarom kun je bij kleine ruimtes, zoals de badkamer, het best tegels met een groot oppervlak gebruiken.
7. Designvloer
Wat is het verschil tussen een vinyl vloer en een designvloer? Een vinyl vloer bestaat gedeeltelijk uit PVC. Dit materiaal kan weekmakers bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu en dus schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Natuurlijk moet worden vermeld dat vinyl vloeren aan bepaalde standaarden en normen voldoen en dat er daarom slechts een toegestane hoeveelheid weekmakers in het vinyl zit. Een vinyl vloer is dus ook onschadelijk voor de gezondheid. Bij een designvloer daarentegen worden geen stoffen en materialen gebruikt die schadelijk zijn voor de gezondheid. De kunststof laag van een designvloer is voor 100 % vrij van PVC en weekmakers. Bovendien zijn designvloeren milieuvriendelijker omdat ze worden geproduceerd met lage emissies en zonder oplosmiddelen en chloor.
8. Gebruiksklassen
De gebruiksklasse geeft informatie over de belangrijkste kwaliteitskenmerken van een vloer, waaronder de veerkracht en robuustheid van de oppervlakafdichting of slijtlaag. Deze omvatten bijvoorbeeld slijtvastheid en slagvastheid, maar ook hitte-, vocht- en UV-bestendigheid. De gebruiksklassen volgens de norm DIN EN ISO 1087:2012-04 zijn identiek aan de zogenaamde belastingsklassen en worden weergegeven als pictogrammen op de productverpakking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particulier en commercieel gebruik.
- De klassen 21, 22 und 23 duiden op particulier gebruik.
- De klassen 31, 32 und 33 duiden op commercieel gebruik.
- De voorgaande 2 staat voor particulier gebruik, de 3 voor commercieel gebruik. De volgende nummers 1–3 geven de belastbaarheid aan: zwak, normaal, sterk – hoe hoger, hoe sterker.
De volgende grafiek geeft een overzicht van de individuele belastings- en gebruiksklassen, hun toepassingsgebied, belasting, gebruiksintensiteit en ruimtevoorbeelden.
De gebruiksklassen 41 bis 43 worden gebruikt in de industriële sector en bestaan voornamelijk uit kunststoffen of vinyl. Ze moeten gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren zijn en bestand zijn tegen hoge mechanische belastingen.
Professionele tip: Voordat je je vloer koopt, moet je nadenken over de ruimte waarin de vloer wordt gelegd en hoe de dagelijkse slijtage moet worden ingeschat.
9. Vinyl vloer leggen
Zwevend leggen met klikvinyl
Dankzij het gepatenteerde kliksysteem is deze vinylsoort bijzonder snel en eenvoudig zwevend te leggen. De individuele panelen kunnen gemakkelijk in elkaar worden geklikt. Dit kan ook door een leek, er is dus geen specialist nodig om de vloer te leggen. Voor zwevende montage is meestal geen gereedschap nodig en ook geen complexere verlijming. Oneffenheden in de vloer kunnen probleemloos worden gecompenseerd.
Voorzichtig: Tijdens het leggen van Klik PVC-vloer in vochtige ruimtes, moet je ervoor zorgen dat de vinylvloer aansluitend compleet waterdicht afgedicht of verlijmd wordt. Bij een zwevende montage met klikverbinding is de vloer overigens niet waterbestendig en dus niet geschikt voor vochtige ruimtes.
Zelfklevend vinyl
Als de vloer met lijm wordt gelegd, moet de ondergrond worden opgeschuurd en gladgemaakt. De vloerbedekking wordt over het gehele oppervlak verlijmd met een vinyllijm. Dit is complexer dan een zwevende montage, maar heeft als voordeel dat het vormvaster en robuuster is. Lijminstallatie wordt aanbevolen, vooral voor intensief gebruikte oppervlakken, zoals in commerciële ruimtes. Het gaat eenvoudiger met zelfklevend vinyl. De vinylplanken hebben een droge lijm aan de achterkant en plakken vanzelf aan de ondervloer. Omdat kleefvinyl zeer vlak is, is het ook zeer geschikt voor renovaties.
10. Onderhoud en reiniging
Vinyl vloeren zijn over het algemeen bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Hieronder volgt een overzicht met "Dos" en "Don’ts" voor de verzorging en reiniging van vinyl vloeren.
Dos:
- stofzuigen met opzetborstel
- reinigen met helder water
- neutrale zeep gebruiken
- speciale vinylreinigers gebruiken
Don’ts:
- gebruik geen reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen
- gebruik geen olie- of washoudende reinigingsmiddelen
- gebruik geen schuurmelk of schuurpoeder
- gebruik geen chloor- of ammoniakhoudende reinigingsmiddelen
11. Conclusie
Vinyl vloeren bieden een aantal voordelen, zoals de snelle en ongecompliceerde leggen van de vloer, de authentieke decors en structuren van de vloer, evenals de goede prijs-kwaliteitsverhouding en de bijzonder gemakkelijke verzorging van de vloeren. Welk type vinyl vloer je kiest hangt af van de ruimte waarin de vloer wordt gelegd en hoe hoog de belasting en intensiteit van het gebruik is. Natuurlijk spelen de look en het ontwerp hier ook een grote rol in.
Venster sluiten
Gids voor vinyl vloeren
Inhoudstafel:
- Vinyl vloer – de allrounder
- Voordelen van vinyl vloeren
- Voorbeeldconstructie
- Kenmerken van verschillende vinylvarianten
- Vinyl vloer met keramisch oppervlak – één vloer, drie uitvoeringen
- Formaten en designs
- Designvloer
- Gebruiksklassen
- Vinyl vloer leggen
- Onderhoud en reiniging
- Conclusie
1. Vinyl vloer – de allrounder
Overweegt je een vinyl vloer aan te schaffen? Hier vind je een kort overzicht van de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een vinyl vloer.
2. Voordelen van vinyl vloeren
Vinyl is een absolute allrounder en daarom erg populair bij onze klanten. Maar waarom is iedereen zo enthousiast over deze trendy vloer? De voordelen van een vinyl vloer hebben we hier kort en bondig voor je op een rijtje gezet:
- absoluut onschadelijk voor de gezondheid!
- goede prijs-kwaliteitverhouding
- grote keuze aan ontwerpen en veel ontwerpmogelijkheden
- eenvoudig en snel te leggen
- hygiënische vloerbedekking – gemakkelijk te reinigen en geschikt voor allergiepatiënten
- bestendig tegen chemicaliën (bijv. alkali, alcohol, olie, benzine)
- hoge slijtvastheid en schokongevoeligheid
- authentieke decors en structuren, zoals hout, steen of metaal
- gedeeltelijk contactgeluidsisolatie inbegrepen
3. Voorbeeldconstructie
4. Kenmerken van verschillende vinylvarianten
Vinylvloeren zijn onderverdeeld in vier verschillende varianten, elk met zijn eigen sterke punten en voordelen. Maar waar zitten precies de verschillen en wanneer of waar worden ze het beste gebruikt?
Massief vinyl – waterbestendig en geschikt voor vochtige ruimtes
Wil je ook in de badkamer niet zonder houtlook, dan is massief vinyl de juiste keuze. Massief vinyl is 100 % waterafstotend en zwelt niet wanneer het in contact komt met water. Deze vinylvariant is daarom perfect geschikt voor vochtige ruimtes zoals keuken en badkamer. Nog een voordeel van vinyl in de badkamer: geen koude voeten meer, omdat vinylvloeren – in tegenstelling tot tegels – heerlijk warm zijn.
Vinyl vloer met geïntegreerde contactgeluidisolatie
Aangenaam voor de oren! De geïntegreerde contactgeluidisolatie in deze vinyl vloer isoleert en absorbeert contactgeluid en zorgt voor een aangenaam achtergrondgeluid.
De contactgeluidisolatie op vinyl vloeren bestaat uit kurk, kunststof of, in zeldzame gevallen, houtvezels. Als je je vloer op vloerverwarming legt, overweeg dan een PE-folie dampscherm dat onder de isolatie moet worden gelegd. Zo bescherm je de vloerbedekking tegen opstijgend vocht en condensatie.
Vinyl met HDF-draagplaat – bijzonder slijtvast
Bijzonder belastbaar is vinyl met HDF-draagplaat Deze meerlaagse variant is voorzien van een extra draagplaat, die de vinylbekleding verstevigt en meer stabiliteit geeft. Vinyl met HDF-draagplaat kan over bestaande vloerbedekkingen zoals tegels, parket of laminaat en zelfs over vloerverwarming worden gelegd. Zelfs kleine oneffenheden in de vloer zijn geen probleem voor deze vinylvloer. Hij is zeer geschikt voor renovaties.
SPC-vinyl (rigid vinyl) – hitte- en waterbestendig
De kern van deze innovatieve vinyl vloer bestaat uit een SPC Rigid kernplaat, die de vloerbedekking bijzonder resistent en slijtvast maakt. Deze vloer, die hittebestendig, vormvast en extra beschermd is tegen UV-stralen door een hoogwaardige UV-afdichting, is ideaal voor serres en kamers met kamerhoge ramen. Dankzij de vochtbestendigheid kan SPC-vinyl ook zonder enig probleem in vochtige ruimtes zoals keukens of badkamers worden gelegd. De vloer kan zonder problemen op een warmwatervloerverwarming worden gelegd. Rigid vinyl is de nieuwe trend in vinyl vloeren. Dankzij de stevige drager en een stabiele klikverbinding heeft SPC-vinyl een aantal voordelen, die we hier voor je op een rijtje hebben gezet:
- bijzonder robuust en slijtvast
- bestand tegen UV-straling en temperatuurschommelingen
- geen zwelling of vervorming dankzij stijve rigid-board
- Om deze redenen kan rigid vinyl worden gelegd in kamers met kamerhoge ramen en in de serre.
- Rigid vinyl is klaar voor gebruik en vereist geen acclimatisatie.
- kan ook op licht oneffen ondergrond worden gelegd
- Er zijn geen overgangsprofielen vereist.
- Dankzij het verbeterde kliksysteem kan er nog vlotter en stabieler dan met conventionele vinylvloeren worden gelegd.
- Isolatie is meestal al geïntegreerd in het rigid vinyl
- geschikt voor vochtige ruimtes
- geschikt voor warmwatervloerverwarming
5. Vinyl vloer met keramisch oppervlak – één vloer, drie uitvoeringen
Deze innovatieve vinyl vloer maakt indruk door een uniek UV-gecoat CERAMIC-MATRIX-oppervlak, dat zeer slijtvast is en maximale bescherming biedt tegen microkrasjes. Bovendien is de vloer gemakkelijk te reinigen dankzij het "Easy-to-clean" oppervlak. Met zijn uitermate authentieke hout- of steenoptiek zorgt de decoratieve laag voor een harmonieuze woonervaring.
Eén uniform decor in het hele huis? Dit is ook mogelijk bij vinyl vloeren met een keramisch oppervlak. Het dragermateriaal maakt het verschil. Afhankelijk van de eisen kan in alle ruimtes een en dezelfde vloerlook worden aangebracht, alleen de dragerlaag onder het keramische oppervlak verschilt. Je kunt kiezen uit:
- stabiele rigid-board met polymeerkern (SPC-kern)
- voetwarm HDF-draagplaat
- vochtbestendige lijmvariant met geringe lage inbouwhoogte (massief vinyl)
6. Formaten en designs
Als designelement kan de vloer een grote impact hebben op je woning.
Landhuisvloeren
De houten plank in enkelstrooks-look is homogeen en laat de ruimte groter lijken. Bovendien stralen landhuisvloeren natuurlijkheid en een rustieke flair uit.
Scheepsvloeren
Als je je ruimte dynamischer wilt laten ogen, is de scheepsvloer echt iets voor jou. Dit formaat doet denken aan de vloer van een schip met zijn vloerplanken, die uit meerdere stukken hout zijn samengesteld en versprongen ten opzichte van elkaar zijn gerangschikt. Vandaar de naam. De 2-3-strook-look rekt de ruimte visueel uit en geeft hem een levendige uitstraling.
Tegels
Vinyltegels, die visueel gebaseerd op steentegels, voelen warm aan de voeten en zijn stapelastisch in tegenstelling tot natuursteentegels. Hoe minder het totale oppervlak wordt onderbroken door voegen, hoe groter de ruimte lijkt. Daarom kun je bij kleine ruimtes, zoals de badkamer, het best tegels met een groot oppervlak gebruiken.
7. Designvloer
Wat is het verschil tussen een vinyl vloer en een designvloer? Een vinyl vloer bestaat gedeeltelijk uit PVC. Dit materiaal kan weekmakers bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu en dus schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Natuurlijk moet worden vermeld dat vinyl vloeren aan bepaalde standaarden en normen voldoen en dat er daarom slechts een toegestane hoeveelheid weekmakers in het vinyl zit. Een vinyl vloer is dus ook onschadelijk voor de gezondheid. Bij een designvloer daarentegen worden geen stoffen en materialen gebruikt die schadelijk zijn voor de gezondheid. De kunststof laag van een designvloer is voor 100 % vrij van PVC en weekmakers. Bovendien zijn designvloeren milieuvriendelijker omdat ze worden geproduceerd met lage emissies en zonder oplosmiddelen en chloor.
8. Gebruiksklassen
De gebruiksklasse geeft informatie over de belangrijkste kwaliteitskenmerken van een vloer, waaronder de veerkracht en robuustheid van de oppervlakafdichting of slijtlaag. Deze omvatten bijvoorbeeld slijtvastheid en slagvastheid, maar ook hitte-, vocht- en UV-bestendigheid. De gebruiksklassen volgens de norm DIN EN ISO 1087:2012-04 zijn identiek aan de zogenaamde belastingsklassen en worden weergegeven als pictogrammen op de productverpakking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen particulier en commercieel gebruik.
- De klassen 21, 22 und 23 duiden op particulier gebruik.
- De klassen 31, 32 und 33 duiden op commercieel gebruik.
- De voorgaande 2 staat voor particulier gebruik, de 3 voor commercieel gebruik. De volgende nummers 1–3 geven de belastbaarheid aan: zwak, normaal, sterk – hoe hoger, hoe sterker.
De volgende grafiek geeft een overzicht van de individuele belastings- en gebruiksklassen, hun toepassingsgebied, belasting, gebruiksintensiteit en ruimtevoorbeelden.
De gebruiksklassen 41 bis 43 worden gebruikt in de industriële sector en bestaan voornamelijk uit kunststoffen of vinyl. Ze moeten gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren zijn en bestand zijn tegen hoge mechanische belastingen.
Professionele tip: Voordat je je vloer koopt, moet je nadenken over de ruimte waarin de vloer wordt gelegd en hoe de dagelijkse slijtage moet worden ingeschat.
9. Vinyl vloer leggen
Zwevend leggen met klikvinyl
Dankzij het gepatenteerde kliksysteem is deze vinylsoort bijzonder snel en eenvoudig zwevend te leggen. De individuele panelen kunnen gemakkelijk in elkaar worden geklikt. Dit kan ook door een leek, er is dus geen specialist nodig om de vloer te leggen. Voor zwevende montage is meestal geen gereedschap nodig en ook geen complexere verlijming. Oneffenheden in de vloer kunnen probleemloos worden gecompenseerd.
Voorzichtig: Tijdens het leggen van Klik PVC-vloer in vochtige ruimtes, moet je ervoor zorgen dat de vinylvloer aansluitend compleet waterdicht afgedicht of verlijmd wordt. Bij een zwevende montage met klikverbinding is de vloer overigens niet waterbestendig en dus niet geschikt voor vochtige ruimtes.
Zelfklevend vinyl
Als de vloer met lijm wordt gelegd, moet de ondergrond worden opgeschuurd en gladgemaakt. De vloerbedekking wordt over het gehele oppervlak verlijmd met een vinyllijm. Dit is complexer dan een zwevende montage, maar heeft als voordeel dat het vormvaster en robuuster is. Lijminstallatie wordt aanbevolen, vooral voor intensief gebruikte oppervlakken, zoals in commerciële ruimtes. Het gaat eenvoudiger met zelfklevend vinyl. De vinylplanken hebben een droge lijm aan de achterkant en plakken vanzelf aan de ondervloer. Omdat kleefvinyl zeer vlak is, is het ook zeer geschikt voor renovaties.
10. Onderhoud en reiniging
Vinyl vloeren zijn over het algemeen bijzonder gemakkelijk te onderhouden. Hieronder volgt een overzicht met "Dos" en "Don’ts" voor de verzorging en reiniging van vinyl vloeren.
Dos:
- stofzuigen met opzetborstel
- reinigen met helder water
- neutrale zeep gebruiken
- speciale vinylreinigers gebruiken
Don’ts:
- gebruik geen reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen
- gebruik geen olie- of washoudende reinigingsmiddelen
- gebruik geen schuurmelk of schuurpoeder
- gebruik geen chloor- of ammoniakhoudende reinigingsmiddelen
11. Conclusie
Vinyl vloeren bieden een aantal voordelen, zoals de snelle en ongecompliceerde leggen van de vloer, de authentieke decors en structuren van de vloer, evenals de goede prijs-kwaliteitsverhouding en de bijzonder gemakkelijke verzorging van de vloeren. Welk type vinyl vloer je kiest hangt af van de ruimte waarin de vloer wordt gelegd en hoe hoog de belasting en intensiteit van het gebruik is. Natuurlijk spelen de look en het ontwerp hier ook een grote rol in.