Gids voor Vlonderplanken
Inhoudstafel:
- Vlonderplanken: Welke materialen zijn beschikbaar?
- Hoe duurzaam zijn houten en composiet vlonderplanken?
- Hoe onderhoud ik houten en composiet vlonderplanken?
- Kostenplanning en materiële vereisten van een terras
- Conclusie
1. Vlonderplanken: Welke materialen zijn beschikbaar?
De volgende materialen zijn in principe geschikt voor vlonderplanken: Hout en houten composietmaterialen (WPC/BPC). Bij houtsoorten kan bovendien onderscheid worden gemaakt tussen tropisch hout en inheems hout.
Tropisch hout
Vanwege hun hoge weerstand zijn tropische houtsoorten bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis. Deze eigenschap is het gevolg van de geografische en klimatologische omstandigheden op de groeiplaats van het hout. Door het vochtige warme klimaat in tropische en subtropische gebieden wordt het hout voortdurend van voedingsstoffen voorzien.
Dit geeft het hout een hogere dichtheid en sterkte. Daarnaast overtuigt tropisch hout door zijn weerstand tegen vocht en houtontbindende micro-organismen, schimmels en insecten.
Voor gebruik buitenshuis heeft het volgende tropische hout zich bewezen:
- Bangkirai
- Garapa
- Cumarú
- Ipé
- Mandioqueira
- Massaranduba
- Teak
Inheemse houtsoorten
Inheemse houtsoorten zijn ook zeer geschikt voor gebruik buitenshuis, aangezien de beschermende mechanismen van deze houtsoorten niet vergelijkbaar zijn met die van tropische houtsoorten. De inheemse houtsoorten moeten worden behandeld met houtconserveringsmiddelen om zo goed mogelijk op gebruik buiten te worden voorbereid.
Voor gebruik buitenshuis hebben de volgende inheemse houtsoorten zich bewezen:
- Douglasspar
- Lariks
- Robinia
Moderne houtbeschermingsmethoden kunnen de weerstand en duurzaamheid van inheemse houtsoorten aanzienlijk verbeteren:
- Impregnatie onder druk (dennen)
- Thermische modificatie (beuk, as, spar, den)
Wat is impregnatie onder druk?
Bij impregnatie onder druk worden impregneermiddelen onder hoge druk in het hout geperst en kunnen zo diep in het hout doordringen. De indringdiepte van het houtverduurzamingsmiddel is afhankelijk van de houtsoort. De impregnatie onder druk maakt het hout resistenter en weerbestendiger. De duurzaamheid van inheemse houtsoorten kan door middel van drukimpregnering met één tot twee duurzaamheidsklassen worden verhoogd. Dit betekent een toename van de duurzaamheid met ongeveer vijf tot tien jaar. Voor meer informatie over duurzaamheidsklassen, zie „Hoe duurzaam zijn houten en composiet vlonderplanken?".
Wat is thermische modificatie?
De thermische modificatie is een houtbeschermingsprocédé of houtafwerkingsprocédé om de verweringsbestendigheid en de duurzaamheid van het hout door kunstmatige veroudering te verhogen. Thermohout of TMT (= thermisch gemodificeerd hout) ) is hout dat met deoxygenatie tot meer dan 160° Celsius wordt verhit. Bij dit proces worden voedingsstoffen en hars aan het hout onttrokken, zodat micro-organismen, schimmels en insecten geen voedingsmedium in het hout vinden. De duurzaamheid van inheemse houtsoorten kan door de thermische behandeling met twee tot vier klassen worden verhoogd. Dit komt overeen met een toename van de duurzaamheid met ongeveer 10 tot 20 jaar.
Professionele info:
Thermisch gemodificeerd of onder druk geïmpregneerd hout kan bovendien worden behandeld met beits, lak of olie in de gewenste kleur. Hiermee maak je het hout duurzamer en bescherm je het tegen zonlicht, vocht en ongedierte.
WPC/BPC: Componenten, productie en voordelen
Wood Plastic Composites (WPC) en Bamboo Polymer Composites (BPC) kunnen in één categorie worden gegroepeerd. WPC/BPC is een houten composietmateriaal dat bestaat uit hout- of bamboevezels en kunststof. Bij de vervaardiging van deze materialen worden veelal gerecyclede productieresten uit de houtindustrie gebruikt. WPC-producten kunnen worden gemaakt van zacht hout (vurenhout, grenen, spar) en hard hout (esdoorn, beuk, eik, es) en overeenkomstige kunststof. De gebruikte kunststoffen zijn polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyvinylchloride (PVC). Bij de productie van WPC/BPC worden de natuurlijke vezels eerst gemengd met de kunststof (samenstelling). Dit resulteert in korrels die op twee verschillende manieren kunnen worden verwerkt:
- Extrusiemethode: Tijdens het extrusieproces worden de visceuze korrels onder een druk van 100 tot 300 bar in vorm geperst. Dit proces maakt een houtvulling (houtgehalte van het eindproduct) van 80 % mogelijk.
- Spuitgietproces: De grondstof wordt in vloeibare toestand in de gewenste vorm gespoten. Dit maakt het mogelijk om complexe vormen te produceren. Via het spuitgietproces wordt een houtgehalte van ongeveer 30 % bereikt.
Composiet vlonderplanken zijn bijzonder geschikt voor buitengebruik omdat ze weerbestendig en waterafstotend zijn.
Kenmerken van tropisch hout, inheems hout en WPC/BPC in één oogopslag
Hout |
Eigenschappen |
Tropisch hout |
- bestand tegen schadelijke milieuinvloeden
- geschikt voor gebruik buitenshuis
- hoge dichtheid en sterkte
- vochtbestendig
|
Inheemse houtsoorten |
- snelle beschikbaarheid
- levendige nerven
- De weerstand en de duurzaamheid kunnen door houtbeschermingsmethodes worden verhoogd
- lagere prijs
|
WPC/BPC |
- trekt niet krom
- vochtbestendig
- gemakkelijk te onderhouden
- 100 % recycleerbaar
- kleurrijping binnen de eerste zes maanden (max. verbleking 10 %)
- exacte weerstand hangt af van de mate van houtvulling
|
Uiterlijk
Tropisch hout – uniek uiterlijk
Tropische houtsoorten overtuigen met hun karakteristieke roodachtig-bruine kleur, die het hout een unieke verfijnde look geeft. Veel tropische houtsoorten hebben een glad uiterlijk, zijn volledig vrij van knoesten en hebben meestal een zeer uniforme structuur en levendige nerfstructuur.
Inheemse houtsoorten – natuurlijke nerven in lichte en donkere kleuren
De inheemse houtsoorten overtuigen zowel in onbehandelde als in behandelde toestand door hun bijzonder natuurlijke nerfstructuur. De typische lichte en donkere tinten van Europees hout kunnen worden benadrukt door beitsen en oliën. Opgemerkt moet worden dat thermisch behandeld hout over het algemeen donkerder is dan geïmpregneerd of onbehandeld hout van dezelfde soort.
WPC/BPC – Houtoptica met verschillende oppervlakprofielen
Voor WPC/BPC geldt in het algemeen het volgende: Hoe hoger het aandeel hout, hoe natuurlijker het uiterlijk van de producten.
Composiet vlonderplanken overtuigen door hun gelijkmatige structuren. De klassieke houtnerf ontbreekt hier helaas vanwege het homogene mengsel van natuurlijke vezels en kunststof, dat als grondstof dient. Sommige fabrikanten bieden echter terrasplanken aan met een kunstmatig gecreëerde optische nerf of opvallende houtstructuur, die een zeer fraaie uitstraling hebben.
Verder zijn er WPC-planken met gegolfd, gegroefd of glad oppervlakprofiel. Dankzij het kunststofgehalte in de WPC/BPC-producten is het mogelijk om ze in elke gewenste kleur te produceren. De meeste fabrikanten richten zich op natuurlijke en houtkleuren. Opgemerkt moet worden dat de WPC-planken een zogenaamde kleurrijping ondergaan, waardoor de planken in de eerste 6 maanden kleur kunnen verliezen.
Holkamer of massief profiel?
Bij composiet terrasplanken wordt onderscheid gemaakt tussen planken met een holkamerprofiel en planken met een massief profiel. Hieronder kun je de twee profielen met hun voordelen vergelijken:
Holkamerprofiel
- eenvoudigen snel leggen dankzij het lage gewicht
- let bij het leggen op een lichte helling, zodat binnengedrongen water kan weglopen
- barrièrevrij leggen van kabels door ze op te nemen in de holtes zorgt voor een harmonieus tuinbeeld
- goede isolerende eigenschappen, doordat warmte wordt opgeslagen in de holtes
- laag materiaalgebruik maakt planken met een holkamerprofiel bijzonder grondstof- en milieuvriendelijk
Massief profiel
- bijzonder belastbaar, robuust en vormstabiel
- geen doordringing van water mogelijk, dus bijzonder weerbestendig
- door hun massieve karakter en hoge weerstand tegen omgevingsinvloeden zijn dergelijke planken zeer duurzaam
- ze gaan tot 15 jaar buitenshuis mee voordat ze moeten worden vervangen
- scheur- en splintervast, ideaal om op blote voeten te lopen en als zwembadrand
Haptiek
Als het om Vlonderplanken gaat, speelt niet alleen het uiterlijk een grote rol, maar ook het gevoel.
Het tropische hout kan hier overtuigen doordat het materiaal nauwelijks kromtrekt en zeer dicht is. Hierdoor blijft het gevoel van een gloednieuwe houten vloer lang behouden. Een ander voordeel van tropisch hout is dat het na jarenlang gebruik geen scheurtjes gaat vertonen.
De haptiek van de inheemse houtsoorten hangt af van de nerf en de verdeling van de knoesten. In principe kan echter worden gesteld dat het materiaal altijd aangenaam en natuurlijk aanvoelt als natuurlijk hout. Bij inheemse houtsoorten, die wat zachter zijn dan tropisch hout, bestaat bij beschadiging het risico op versplintering.
Bij composiet vlonderplanken zijn de haptische eigenschappen afhankelijk van het aandeel hout en kunststof in het materiaal. Hier geldt het volgende principe: Hoe hoger het aandeel hout, hoe natuurlijker de haptiek van de producten. Composiet vlonderplanken hebben een geribbeld, gegroefd of glad oppervlakprofiel, dat meestal opgeruwd is. Zo wordt enerzijds de indruk van hout versterkt en wordt anderzijds de slipweerstand verbeterd. Composiet vlonderplanken hebben ook een doorslaggevend voordeel, in tegenstelling tot houten planken zijn ze 100 % splintervrij.
2. Hoe duurzaam zijn houten en composiet vlonderplanken?
Alle soorten hout en houtcomposietmaterialen die op de Europese markt verkrijgbaar zijn, zijn onderverdeeld in duurzaamheidsklassen volgens de DIN-EN-350-2-norm. Deze duurzaamheidsklassen geven een ruwe indicatie van de duurzaamheid van de materialen bij buitengebruik. De materialen worden getest op hun weerstand tegen weersinvloeden, direct zonlicht, direct contact met de aarde en verschillende lokale micro-organismen, schimmels en insecten. Dit gebeurt in de vorm van een reeks laboratorium- en veldproeven. De duurzaamheid is onderverdeeld in vijf verschillende klassen, waarbij klasse I voor "zeer duurzaam" en klasse V voor "niet duurzaam" staat.
Duurzaamheid van verschillende houtsoorten in één oogopslag
Hout |
Houtsoorten |
Duurzaamheidsklasse |
Inheemse houtsoorten |
- Lariks
- Douglasspar
- Robinia
|
|
KDI |
|
|
Thermohout |
- Thermische grenen
- Thermische es
- Thermische beuk
- Thermische spar
|
|
Tropisch hout |
- Bangkirai
- Garapa
- Massaranduba
- Teak
- Ipé
- Cumarú
- Mandioqueira
|
- II – III
- II – III
- I – II
- I
- I – II
- I
- I – II
|
WPC/BPC |
- WPC/BPC massief
- WPC/BPC hol
|
|
3. Hoe onderhoud ik houten en composiet vlonderplanken??
Houten vlonderplanken en composiet vlonderplanken kunnen op verschillende manieren worden onderhouden en schoongemaakt.
Houten vlonderplanken: Onderhoud en reiniging
Je mout houten vloeren minstens een of twee keer per jaar grondig reinigen. Idealiter doe je dit in de lente en herfst. Het is raadzaam om je houten vloeren te voorzien van een houtbeschermingsmiddel zoals beits of olie. Door de houten planken te behandelen met een houtconserveringsmiddel verhoog je de duurzaamheid van het hout en zorg je ervoor dat de kleurkwaliteit behouden blijft.
Bij het kiezen van de juiste houtbescherming, is het de moeite waard om een middel met geïntegreerde UV-bescherming te gebruiken, omdat zonnestralen het onbeschermde hout in de loop van de tijd grijs en vezelig maken.
Houtbescherming met olie
Een andere variant van de houtbescherming is de behandeling met olie. Met speciale houtolie kun je je hout heel goed beschermen tegen verval. Tijdens het aanbrengen dringt de olie in het hout door en sluit de poriën, waardoor het water niet kan binnendringen. Voor houtoliën wordt onderscheid gemaakt tussen synthetische houtoliën, houtoliën op basis van plantaardige oliën en mengsels van olie en was.
In het algemeen hebben houtoliën het voordeel ten opzichte van andere houtconserveringsmiddelen dat de natuurlijke structuur van het hout behouden blijft.
Houtbescherming met beits
Met houtbeits kunt je je hout beschermen tegen weersinvloeden en bovendien het uiterlijk verbeteren. Houtbeitsen dringen door in het hout, kleuren het houtoppervlak en behouden desondanks de natuurlijke houtstructuur. Je kunt beitsen in transparante vorm of in verschillende kleuren vinden.
Reinigen van houten vlonderplanken
Hoe je je houten planken schoonmaakt, hangt af van het type hout. Er moet worden opgemerkt dat niet elk type hout chemische reinigers kan verdragen, dus moet je hier de instructies van de fabrikant raadplegen. Een milde zeepoplossing is een manier om je houten planken veilig schoon te maken zonder het oppervlak van je planken te beschadigen.
Composiet vlonderplanken: Onderhoud en reiniging
Composiet vlonderplanken moeten ten minste één of twee keer per jaar grondig worden gereinigd. WPC-planken hoeven na plaatsing niet te worden behandeld. Het wordt aanbevolen om de composiet planken te behandelen met een gepigmenteerd verzorgingsmiddel, om zo de kleurkwaliteit van de planken te behouden en ze te beschermen tegen vergrijzing. Zorg ervoor dat je slechts producten gebruikt die voor het onderhoud van WPC/BPC-terrasplanken geschikt zijn.
Je kunt je WPC-planken met een milde zeepoplossing reinigen. Voor hardnekkige vlekken is een WPC-reinigingsconcentraat de moeite waard.
4. Kostenplanning en materiële vereisten van een terras
Om de kosten van je terras te berekenen, moet je het volgende materiaal inplannen:
- Vlonderplanken
- Onderconstructie
- Fundering
- Bevestiging
5. Conclusie
Of het nu gaat om edeltropisch hout, inheems Europees natuurlijk hout of weerbestendige WPC/BPC-terrassen – alle materialen hebben hun individuele voordelen. Uiteindelijk moet jij beslissen welke factoren voor je beslissing het belangrijkst zijn. Als kleine hulp zie je hieronder een vergelijking van verschillende plankmaterialen in de categorieën duurzaamheid, prijs, onderhoud en vochtbestendigheid.
Venster sluiten
Gids voor Vlonderplanken
Inhoudstafel:
- Vlonderplanken: Welke materialen zijn beschikbaar?
- Hoe duurzaam zijn houten en composiet vlonderplanken?
- Hoe onderhoud ik houten en composiet vlonderplanken?
- Kostenplanning en materiële vereisten van een terras
- Conclusie
1. Vlonderplanken: Welke materialen zijn beschikbaar?
De volgende materialen zijn in principe geschikt voor vlonderplanken: Hout en houten composietmaterialen (WPC/BPC). Bij houtsoorten kan bovendien onderscheid worden gemaakt tussen tropisch hout en inheems hout.
Tropisch hout
Vanwege hun hoge weerstand zijn tropische houtsoorten bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis. Deze eigenschap is het gevolg van de geografische en klimatologische omstandigheden op de groeiplaats van het hout. Door het vochtige warme klimaat in tropische en subtropische gebieden wordt het hout voortdurend van voedingsstoffen voorzien.
Dit geeft het hout een hogere dichtheid en sterkte. Daarnaast overtuigt tropisch hout door zijn weerstand tegen vocht en houtontbindende micro-organismen, schimmels en insecten.
Voor gebruik buitenshuis heeft het volgende tropische hout zich bewezen:
- Bangkirai
- Garapa
- Cumarú
- Ipé
- Mandioqueira
- Massaranduba
- Teak
Inheemse houtsoorten
Inheemse houtsoorten zijn ook zeer geschikt voor gebruik buitenshuis, aangezien de beschermende mechanismen van deze houtsoorten niet vergelijkbaar zijn met die van tropische houtsoorten. De inheemse houtsoorten moeten worden behandeld met houtconserveringsmiddelen om zo goed mogelijk op gebruik buiten te worden voorbereid.
Voor gebruik buitenshuis hebben de volgende inheemse houtsoorten zich bewezen:
- Douglasspar
- Lariks
- Robinia
Moderne houtbeschermingsmethoden kunnen de weerstand en duurzaamheid van inheemse houtsoorten aanzienlijk verbeteren:
- Impregnatie onder druk (dennen)
- Thermische modificatie (beuk, as, spar, den)
Wat is impregnatie onder druk?
Bij impregnatie onder druk worden impregneermiddelen onder hoge druk in het hout geperst en kunnen zo diep in het hout doordringen. De indringdiepte van het houtverduurzamingsmiddel is afhankelijk van de houtsoort. De impregnatie onder druk maakt het hout resistenter en weerbestendiger. De duurzaamheid van inheemse houtsoorten kan door middel van drukimpregnering met één tot twee duurzaamheidsklassen worden verhoogd. Dit betekent een toename van de duurzaamheid met ongeveer vijf tot tien jaar. Voor meer informatie over duurzaamheidsklassen, zie „Hoe duurzaam zijn houten en composiet vlonderplanken?".
Wat is thermische modificatie?
De thermische modificatie is een houtbeschermingsprocédé of houtafwerkingsprocédé om de verweringsbestendigheid en de duurzaamheid van het hout door kunstmatige veroudering te verhogen. Thermohout of TMT (= thermisch gemodificeerd hout) ) is hout dat met deoxygenatie tot meer dan 160° Celsius wordt verhit. Bij dit proces worden voedingsstoffen en hars aan het hout onttrokken, zodat micro-organismen, schimmels en insecten geen voedingsmedium in het hout vinden. De duurzaamheid van inheemse houtsoorten kan door de thermische behandeling met twee tot vier klassen worden verhoogd. Dit komt overeen met een toename van de duurzaamheid met ongeveer 10 tot 20 jaar.
Professionele info:
Thermisch gemodificeerd of onder druk geïmpregneerd hout kan bovendien worden behandeld met beits, lak of olie in de gewenste kleur. Hiermee maak je het hout duurzamer en bescherm je het tegen zonlicht, vocht en ongedierte.
WPC/BPC: Componenten, productie en voordelen
Wood Plastic Composites (WPC) en Bamboo Polymer Composites (BPC) kunnen in één categorie worden gegroepeerd. WPC/BPC is een houten composietmateriaal dat bestaat uit hout- of bamboevezels en kunststof. Bij de vervaardiging van deze materialen worden veelal gerecyclede productieresten uit de houtindustrie gebruikt. WPC-producten kunnen worden gemaakt van zacht hout (vurenhout, grenen, spar) en hard hout (esdoorn, beuk, eik, es) en overeenkomstige kunststof. De gebruikte kunststoffen zijn polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyvinylchloride (PVC). Bij de productie van WPC/BPC worden de natuurlijke vezels eerst gemengd met de kunststof (samenstelling). Dit resulteert in korrels die op twee verschillende manieren kunnen worden verwerkt:
- Extrusiemethode: Tijdens het extrusieproces worden de visceuze korrels onder een druk van 100 tot 300 bar in vorm geperst. Dit proces maakt een houtvulling (houtgehalte van het eindproduct) van 80 % mogelijk.
- Spuitgietproces: De grondstof wordt in vloeibare toestand in de gewenste vorm gespoten. Dit maakt het mogelijk om complexe vormen te produceren. Via het spuitgietproces wordt een houtgehalte van ongeveer 30 % bereikt.
Composiet vlonderplanken zijn bijzonder geschikt voor buitengebruik omdat ze weerbestendig en waterafstotend zijn.
Kenmerken van tropisch hout, inheems hout en WPC/BPC in één oogopslag
Hout |
Eigenschappen |
Tropisch hout |
- bestand tegen schadelijke milieuinvloeden
- geschikt voor gebruik buitenshuis
- hoge dichtheid en sterkte
- vochtbestendig
|
Inheemse houtsoorten |
- snelle beschikbaarheid
- levendige nerven
- De weerstand en de duurzaamheid kunnen door houtbeschermingsmethodes worden verhoogd
- lagere prijs
|
WPC/BPC |
- trekt niet krom
- vochtbestendig
- gemakkelijk te onderhouden
- 100 % recycleerbaar
- kleurrijping binnen de eerste zes maanden (max. verbleking 10 %)
- exacte weerstand hangt af van de mate van houtvulling
|
Uiterlijk
Tropisch hout – uniek uiterlijk
Tropische houtsoorten overtuigen met hun karakteristieke roodachtig-bruine kleur, die het hout een unieke verfijnde look geeft. Veel tropische houtsoorten hebben een glad uiterlijk, zijn volledig vrij van knoesten en hebben meestal een zeer uniforme structuur en levendige nerfstructuur.
Inheemse houtsoorten – natuurlijke nerven in lichte en donkere kleuren
De inheemse houtsoorten overtuigen zowel in onbehandelde als in behandelde toestand door hun bijzonder natuurlijke nerfstructuur. De typische lichte en donkere tinten van Europees hout kunnen worden benadrukt door beitsen en oliën. Opgemerkt moet worden dat thermisch behandeld hout over het algemeen donkerder is dan geïmpregneerd of onbehandeld hout van dezelfde soort.
WPC/BPC – Houtoptica met verschillende oppervlakprofielen
Voor WPC/BPC geldt in het algemeen het volgende: Hoe hoger het aandeel hout, hoe natuurlijker het uiterlijk van de producten.
Composiet vlonderplanken overtuigen door hun gelijkmatige structuren. De klassieke houtnerf ontbreekt hier helaas vanwege het homogene mengsel van natuurlijke vezels en kunststof, dat als grondstof dient. Sommige fabrikanten bieden echter terrasplanken aan met een kunstmatig gecreëerde optische nerf of opvallende houtstructuur, die een zeer fraaie uitstraling hebben.
Verder zijn er WPC-planken met gegolfd, gegroefd of glad oppervlakprofiel. Dankzij het kunststofgehalte in de WPC/BPC-producten is het mogelijk om ze in elke gewenste kleur te produceren. De meeste fabrikanten richten zich op natuurlijke en houtkleuren. Opgemerkt moet worden dat de WPC-planken een zogenaamde kleurrijping ondergaan, waardoor de planken in de eerste 6 maanden kleur kunnen verliezen.
Holkamer of massief profiel?
Bij composiet terrasplanken wordt onderscheid gemaakt tussen planken met een holkamerprofiel en planken met een massief profiel. Hieronder kun je de twee profielen met hun voordelen vergelijken:
Holkamerprofiel
- eenvoudigen snel leggen dankzij het lage gewicht
- let bij het leggen op een lichte helling, zodat binnengedrongen water kan weglopen
- barrièrevrij leggen van kabels door ze op te nemen in de holtes zorgt voor een harmonieus tuinbeeld
- goede isolerende eigenschappen, doordat warmte wordt opgeslagen in de holtes
- laag materiaalgebruik maakt planken met een holkamerprofiel bijzonder grondstof- en milieuvriendelijk
Massief profiel
- bijzonder belastbaar, robuust en vormstabiel
- geen doordringing van water mogelijk, dus bijzonder weerbestendig
- door hun massieve karakter en hoge weerstand tegen omgevingsinvloeden zijn dergelijke planken zeer duurzaam
- ze gaan tot 15 jaar buitenshuis mee voordat ze moeten worden vervangen
- scheur- en splintervast, ideaal om op blote voeten te lopen en als zwembadrand
Haptiek
Als het om Vlonderplanken gaat, speelt niet alleen het uiterlijk een grote rol, maar ook het gevoel.
Het tropische hout kan hier overtuigen doordat het materiaal nauwelijks kromtrekt en zeer dicht is. Hierdoor blijft het gevoel van een gloednieuwe houten vloer lang behouden. Een ander voordeel van tropisch hout is dat het na jarenlang gebruik geen scheurtjes gaat vertonen.
De haptiek van de inheemse houtsoorten hangt af van de nerf en de verdeling van de knoesten. In principe kan echter worden gesteld dat het materiaal altijd aangenaam en natuurlijk aanvoelt als natuurlijk hout. Bij inheemse houtsoorten, die wat zachter zijn dan tropisch hout, bestaat bij beschadiging het risico op versplintering.
Bij composiet vlonderplanken zijn de haptische eigenschappen afhankelijk van het aandeel hout en kunststof in het materiaal. Hier geldt het volgende principe: Hoe hoger het aandeel hout, hoe natuurlijker de haptiek van de producten. Composiet vlonderplanken hebben een geribbeld, gegroefd of glad oppervlakprofiel, dat meestal opgeruwd is. Zo wordt enerzijds de indruk van hout versterkt en wordt anderzijds de slipweerstand verbeterd. Composiet vlonderplanken hebben ook een doorslaggevend voordeel, in tegenstelling tot houten planken zijn ze 100 % splintervrij.
2. Hoe duurzaam zijn houten en composiet vlonderplanken?
Alle soorten hout en houtcomposietmaterialen die op de Europese markt verkrijgbaar zijn, zijn onderverdeeld in duurzaamheidsklassen volgens de DIN-EN-350-2-norm. Deze duurzaamheidsklassen geven een ruwe indicatie van de duurzaamheid van de materialen bij buitengebruik. De materialen worden getest op hun weerstand tegen weersinvloeden, direct zonlicht, direct contact met de aarde en verschillende lokale micro-organismen, schimmels en insecten. Dit gebeurt in de vorm van een reeks laboratorium- en veldproeven. De duurzaamheid is onderverdeeld in vijf verschillende klassen, waarbij klasse I voor "zeer duurzaam" en klasse V voor "niet duurzaam" staat.
Duurzaamheid van verschillende houtsoorten in één oogopslag
Hout |
Houtsoorten |
Duurzaamheidsklasse |
Inheemse houtsoorten |
- Lariks
- Douglasspar
- Robinia
|
|
KDI |
|
|
Thermohout |
- Thermische grenen
- Thermische es
- Thermische beuk
- Thermische spar
|
|
Tropisch hout |
- Bangkirai
- Garapa
- Massaranduba
- Teak
- Ipé
- Cumarú
- Mandioqueira
|
- II – III
- II – III
- I – II
- I
- I – II
- I
- I – II
|
WPC/BPC |
- WPC/BPC massief
- WPC/BPC hol
|
|
3. Hoe onderhoud ik houten en composiet vlonderplanken??
Houten vlonderplanken en composiet vlonderplanken kunnen op verschillende manieren worden onderhouden en schoongemaakt.
Houten vlonderplanken: Onderhoud en reiniging
Je mout houten vloeren minstens een of twee keer per jaar grondig reinigen. Idealiter doe je dit in de lente en herfst. Het is raadzaam om je houten vloeren te voorzien van een houtbeschermingsmiddel zoals beits of olie. Door de houten planken te behandelen met een houtconserveringsmiddel verhoog je de duurzaamheid van het hout en zorg je ervoor dat de kleurkwaliteit behouden blijft.
Bij het kiezen van de juiste houtbescherming, is het de moeite waard om een middel met geïntegreerde UV-bescherming te gebruiken, omdat zonnestralen het onbeschermde hout in de loop van de tijd grijs en vezelig maken.
Houtbescherming met olie
Een andere variant van de houtbescherming is de behandeling met olie. Met speciale houtolie kun je je hout heel goed beschermen tegen verval. Tijdens het aanbrengen dringt de olie in het hout door en sluit de poriën, waardoor het water niet kan binnendringen. Voor houtoliën wordt onderscheid gemaakt tussen synthetische houtoliën, houtoliën op basis van plantaardige oliën en mengsels van olie en was.
In het algemeen hebben houtoliën het voordeel ten opzichte van andere houtconserveringsmiddelen dat de natuurlijke structuur van het hout behouden blijft.
Houtbescherming met beits
Met houtbeits kunt je je hout beschermen tegen weersinvloeden en bovendien het uiterlijk verbeteren. Houtbeitsen dringen door in het hout, kleuren het houtoppervlak en behouden desondanks de natuurlijke houtstructuur. Je kunt beitsen in transparante vorm of in verschillende kleuren vinden.
Reinigen van houten vlonderplanken
Hoe je je houten planken schoonmaakt, hangt af van het type hout. Er moet worden opgemerkt dat niet elk type hout chemische reinigers kan verdragen, dus moet je hier de instructies van de fabrikant raadplegen. Een milde zeepoplossing is een manier om je houten planken veilig schoon te maken zonder het oppervlak van je planken te beschadigen.
Composiet vlonderplanken: Onderhoud en reiniging
Composiet vlonderplanken moeten ten minste één of twee keer per jaar grondig worden gereinigd. WPC-planken hoeven na plaatsing niet te worden behandeld. Het wordt aanbevolen om de composiet planken te behandelen met een gepigmenteerd verzorgingsmiddel, om zo de kleurkwaliteit van de planken te behouden en ze te beschermen tegen vergrijzing. Zorg ervoor dat je slechts producten gebruikt die voor het onderhoud van WPC/BPC-terrasplanken geschikt zijn.
Je kunt je WPC-planken met een milde zeepoplossing reinigen. Voor hardnekkige vlekken is een WPC-reinigingsconcentraat de moeite waard.
4. Kostenplanning en materiële vereisten van een terras
Om de kosten van je terras te berekenen, moet je het volgende materiaal inplannen:
- Vlonderplanken
- Onderconstructie
- Fundering
- Bevestiging
5. Conclusie
Of het nu gaat om edeltropisch hout, inheems Europees natuurlijk hout of weerbestendige WPC/BPC-terrassen – alle materialen hebben hun individuele voordelen. Uiteindelijk moet jij beslissen welke factoren voor je beslissing het belangrijkst zijn. Als kleine hulp zie je hieronder een vergelijking van verschillende plankmaterialen in de categorieën duurzaamheid, prijs, onderhoud en vochtbestendigheid.